Hlavní obsah

Dodavatele elektřiny a plynu už změnily statisíce Čechů

Právo, Martin Procházka

Neustálý růst cen elektřiny a plynu nutí domácnosti zamýšlet se nad tím, jak ušetřit. Jednou z mála možností, jak se mohou lidé rychlému růstu cen bránit, je změna dodavatele. Jen za loňský rok změnilo dodavatele elektřiny přes 370 tisíc domácností, dodavatele plynu potom asi 360 tisíc. Letos může být změn dodavatele ještě o dost více.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zejména rodiny s vyšší spotřebou tak totiž mohou ušetřit až tisíce korun ročně. Lidé většinou odcházeli od tradičních velkých dodavatelů k menším, ale množí se už i přechody od jednoho alternativního dodavatele k jinému. Třeba lidé v rodinném domě v Českých Budějovicích s roční spotřebou 3000 kilowatthodin mohou změnou tradičního dodavatele E.ON na Bohemia Energy ušetřit ročně kolem 500 korun a přes tisíc korun přechodem na eTarif ČEZ.

Rodina v bytě v Praze s roční spotřebou 2000 kilowatthodin elektřiny může změnou tradiční PRE na ČEZ eTarif uspořit ročně bezmála tisícovku. V Ostravě při malé spotřebě kolem 1000 kW ročně ušetříte přechodem od ČEZ s programem Komfort k RWE Transgas nebo Českému energetickému centru asi stokorunu.

Obecně platí, že cenově výhodněji vyjdou elektronické tarify, kdy s dodavatelem komunikujete výhradně přes internet. Elektronicky vám chodí rovněž vyúčtování. Pro ty, kteří chtějí využívat pro případná jednání pobočky nebo infolinky, se ale hodí klasické tarify.

U plynu se dá ušetřit více

Pokud ve velké míře používáte v domácnosti plyn, můžete změnou dodavatele ušetřit ještě více než u elektřiny. Například v jižních Čechách přechodem od hlavního dodavatele E.ON k programu ČEZ Classic ušetříte při spotřebě 3000 kubíků téměř 13 tisíc korun za rok.

Při spotřebě kolem 1800 kubíků ročně v Praze je zase ze srovnávaných firem nejvýhodnější České energetické centrum, kdy proti Pražské plynárenské uspoříte ročně téměř 2000 korun.

Rodiny v bytech se spotřebou kolem 600 kubíků na jihu Moravy mohou přechodem od RWE Transgas k Českému energetickému centru, Centropolu nebo ČEZ ušetřit i více než 1500 korun ročně. Stokoruny ročně mohou při změně dodavatele uspořit i lidé s minimální spotřebou kolem 80 kubíků plynu.

Dodavatelé nyní mění ceny prakticky kdykoli, mají ale povinnost změnu ohlásit alespoň 30 dní předem. Není ovšem určeno, kde tak má dodavatel učinit, a tak se často stává, že je uvede pouze na svých webových stránkách.

Pokud se změnou cen nesouhlasíte, má zákazník možnost ihned vypovědět smlouvu bez udání důvodu, a to nejpozději deset dní před tím, než dojde ke změně cen. Pokud dodavatel neoznámí změnu cen včas anebo vůbec, může klient vypovědět smlouvu ještě tři měsíce po vstoupení nových cen v platnost.

Změna dodavatele je ze zákona zdarma, ovšem některé společnosti vybírají aktivační poplatek.

Anketa

Změnili jste dodavatele elektřiny nebo plynu?
Ano
39,1 %
Ne
60,9 %
Celkem hlasovalo 19525 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám