Hlavní obsah

Chudoba v Česku nejvíce tíží matky samoživitelky

Právo, Jindřich Ginter

Příjmovou chudobou je podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) ohrožen zhruba každý desátý Čech. Z hlediska skupin obyvatelstva nejvíce dopadá na matky samoživitelky.

Foto: Profimedia.cz

Chudoba v Česku dopadá nejvíc na matky samoživitelky

Článek

Ty představují podle statistiků zhruba pětinu z celé armády jednoho až jednoho a půl miliónu lidí, kteří jsou v ČR se svými ročními příjmy na samém dně. V těsném závěsu za nimi stojí v  žebříčku chudoby mladiství a senioři.

„Každá třetí žena, která se dostala do prodlení s úhradou svého finančního závazku, je samoživitelka. Vyplývá to z našeho interního průzkumu za první pololetí letošního roku. Matky samoživitelky zcela zjevně patří ke skupinám nejvíce ohroženým nezaměstnaností a chudobou,“ potvrdil rovněž Právu Kamil Kavka z největší tuzemské retailové inkasní agentury M.B.A. Finance.

Do tzv. příjmové chudoby spadají v Česku podle statistiků ti, kteří mají v dvou- až tříčlenné domácnosti po přepočtu příjem na osobu sedm až devět tisíc korun měsíčně hrubého.

Na samoživitelky nejvíce dopadá i rostoucí celková zadluženost domácností. Matka sama sice nic nedluží, ale přestává včas platit složenky, nemá na nájem, jídlo a výdaje na dítě už například tím, že se její bývalý manžel či partner propadl do dluhů.

Samoživitelky jsou i snadnou obětí lichvářů a nebankovních rychlých půjček, protože ženy často řeší momentální nedostatek peněz nevýhodnou půjčkou.

Do finanční propasti se dostávají i ve chvíli, kdy jim otec dítěte přestane platit výživné. Právní cesty jsou buď mimosoudní přes advokáty či oficiální vymahače dluhů, nebo přes žalobu na soud a následnou exekuci. Jenže celý proces může trvat rok i déle.

Nicméně exekutoři Právu potvrzují, že v poslední době realizují stále více exekucí i na otce dlužící matkám tisíce korun na výživném.

Pískat si ale nemohou, jak se ukazuje, ani samoživitelky, které pracují. „Nepřipadá mi, že vydělávám na místní poměry málo, mám plat patnáct tisíc korun hrubého, ale přesto dřu dno,“ tvrdí Romana T. z Přerova, matka pětileté dcery. Bývalý přítel a otec dcery jí už dluží alimenty za sedm měsíců, přičemž výživné bylo stanoveno na pouhé dva tisíce korun měsíčně.

„Náš průzkum pouze potvrdil, že tyto ženy, které velmi často naplno pracují a zároveň vychovávají děti, se mohou do problémů dostat velmi snadno a také ne pouze svým zaviněním,“ dodala Jana Tatýrková z M.B.A. Finance.

Měsíční rozpočet samoživitelky Romany
Příjmy
Výplata15 tisíc Kč
Alimenty2000 Kč – otec je neplatí
Výdaje
Nájem včetně služeb6000 Kč
Jídlo6000 Kč
Splátka půjčky na vybavení domácnosti2000 Kč
Školka1000 Kč
Telefon300 Kč
Internetnemá
Jízdné do zaměstnání1200 Kč
Rezerva500 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám