Hlavní obsah

Registr dlužníků začal sledovat lidi, kteří platí včas

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další významný registr dlužníků, sdružení SOLUS, který využívají a dlužníky do něho zapisují například telefonní operátoři, banky, energetici a další významné společnosti, spouští tzv. pozitivní registr.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

To znamená, že zde budou údaje nejen o chronických neplatičích a těch, kteří jsou ve skluzu s placením složenek či faktur, ale zkrátka víceméně všech lidí, kteří si někdy vzali půjčku, byť jen třeba kontokorent.

Podobně už běžně postupuje jiný registr, a to Bankovní a Nebankovní úvěrový registr provozovaný společností CCB.

„Po téměř dvanácti letech fungování Negativních registrů SOLUS přichází na trh i Pozitivní registr SOLUS. Jako první jej začali používat Cetelem a Home Credit a další desítka firem se na to připravuje. Doposud byl SOLUS synonymem pro registr dlužníků. Společnosti v jeho registrech sdílely data o klientech, kteří neplnili své smluvní závazky. Nyní ale SOLUS bude zahrnovat informace o všech stávajících závazcích klientů, a měl by tak sloužit k ještě lepšímu posouzení jejich bonity,“ stojí ve zprávě sdružení SOLUS.

V Pozitivním registru bude uvedena informace o výši a typu úvěru, počtu splátek, výši splátek a době trvání smluvního vztahu.

Pozitivní registr ale může na klienta prozradit i to, že sice všechny své stávající závazky plní řádně, ale má jich tolik, že je nepravděpodobné, aby zvládl další.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám