Hlavní obsah

Stát bez milosti očesává invalidní důchody

– Praha
Právo, Jindřich Ginter, Jakub Svoboda

Stát začal letos v tichosti šetřit i na invalidech. Tisícům z nich nemilosrdně odebírá jejich důchody s tím, že už jsou vlastně zdraví a mohou jít pracovat, nebo tyto lidi přeřazuje do méně závažného stupně postižení, aby jim musel platit méně. Vyplývá to ze zjištění Práva i z informací čtenářů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Týká se to přitom nejen občanů přes padesátku, kteří i tak obtížně hledají uplatnění, ale i mladých lidí majících handicap například po těžkém úrazu.

„Evidujeme případy, kdy člověk třeba pobíral dvacet let invalidní důchod, je mu 58 let a má dva roky do předčasného důchodu. A přesto mu teď zcela neomaleně odeberou invalidní důchod s tím, že se má přihlásit na úřadu práce a jít dělat. Zdravotní stav takového člověka je přitom podstatně horší, než když mu byl invalidní důchod vyměřen. Navíc mu chybí zkušenosti, praxe, často i vzdělání. Na trhu práce je tedy odepsaný,“ řekl Právu předseda Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) Václav Krása.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve svém značně obsáhlém, písemném stanovisku pro Právo oponuje, že jde pouze o přesuny v kolonkách a celkový balík peněz na invalidy zůstává stejný. Zkrátka se dušuje, že invalidům důchody nebere. Poukazuje přitom na statistiky z minulého a předminulého roku.

Úřady si hrají se slovy

Jenže stát začal invalidy házet přes palubu především tento rok, což ještě oficiální ministerská statistika, která sleduje jen řeč čísel, nezachytila. A nejspíš ani nezachytí, protože úřady lavírují s termíny.

Podle nich dostane invalidní důchod samozřejmě vždy ten, kdo na něj má nárok, jenže podmínky právě pro onen nárok výrazně a nekompromisně přitvrdily. Ve výkazech tak vše vypadá v normě, realita je ovšem jiná.

Pomyslným obojkem k zadušení, který si finančně chřadnoucí stát na invalidy nachystal, je vyhláška číslo 359 z roku 2009. A naplno ji začal aplikovat na postižené lidi právě letos.

„Současná posudková služba jde často i nad rámec této vyhlášky a nezohledňuje situaci člověka. Hlavní motivací systému je snaha redukovat počet příjemců invalidních důchodů,“ potvrdil Krása.

Na překvalifikování doplatila i šestapadesátiletá Marie P. z Prahy, působící více než třicet let jako zdravotní sestra na záchrance a ARO. Před čtyřmi lety musela prodělat náročnou operaci krční páteře a dostala plný invalidní důchod. Loni se její stav zhoršil a byla nutná druhá operace. Lékaři jí potvrdili, že páteř má zničenou z práce.

Letos v květnu následovalo další úřední přezkoumání zdravotního stavu této paní. K jejímu zděšení ji komise nemilosrdně „přešoupla“ do prvního stupně, tedy jen do částečného invalidního důchodu. Na starobní důchod má přitom nárok až od srpna 2012.

Invalidům nezbývá nic jiného než proti takovým krokům podávat námitky, případně správní žaloby. Národní rada osob se zdravotním postižením nevylučuje, že když postižení lidé najdou dostatek síly k tomu, aby se začali soudit a podávat žaloby ve větší míře, požene to k Ústavnímu soudu.

NRZP totiž v poslední době zaznamenává především dramatické případy lidí, kteří pobírali invalidní důchod třetího stupně (dříve plný invalidní důchod) a dnes je jim snižován na druhý nebo první stupeň, někdy dokonce odebírán.

Odkázáni na vpravdě žebrácké dávky

„I u lidí invalidních v prvním nebo druhém stupni je odebírání důchodů častější, ale protože nikdy nepracovali, neboť jim to zdravotní stav neumožňoval, tak končí na úřadech práce a poté jsou stejně odkázání na žebrácké sociální dávky,“ řekla Právu vedoucí poradny NRZP Jitka Vrchotová.

Překvalifikováním míry nemohoucnosti přitom invalidé přicházejí o několik tisíc korun měsíčně, což pro jejich domácí rozpočet mívá fatální následky, nemají-li příbuzné, kteří jim pomůžou. Průměrný invalidní důchod ve třetím, nejtěžším stupni, totiž činí deset tisíc korun, ve druhém stupni už jen 6860 a v prvním 6237 korun.

MPSV: Celkově se téměř nic nemění

Ministerstvo práce a sociálních věcí přes uvedená fakta odmítá, že by stát kvůli úsporám podrážel invalidům nohy.

„Stát rozhodně nešetří a šetřit nehodlá na těch, kteří mají nárok na invalidní důchod. Není také pravda, že by se celkový počet příjemců invalidního důchodu snižoval, o čemž vypovídají statistiky České správy sociálního zabezpečení. Snížení objemu prostředků vyplácených na invalidní důchody je dáno změnou legislativy, která na přelomu let 2009 a 2010 stanovila, že invalidní penze po dosažení 65 let věku bude převedena na starobní důchod,“ sdělila Právu mluvčí MPSV Viktorie Plívová.

Podle mluvčí jsou peníze i nadále vypláceny, pouze nikoli ve formě invalidního, ale starobního důchodu. „Celkový objem výdajů se tím tedy v podstatě nemění,“ uvedla Plívová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám