Hlavní obsah

Budoucí důchodci zavalují dotazy správu penzí

Právo, Jakub Svoboda

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která má na starost důchodovou agendu, musí kvůli změnám ve výpočtech starobních penzí, k nimž dojde od 30. září, odpovídat na stále více dotazů lidí mířících do důchodu.

Foto: Profimedia.cz

Do předčasného důchodu chce dvakrát více lidí.

Článek

„Ti se zajímají o to, jaký důchod budou brát po změnách, případně zda by se jim nevyplatilo odejít do důchodu předčasně,“ řekl Právu mluvčí ČSSZ Pavel Gejdoš.

Od začátku letošního roku do 13. května přijala ČSSZ celkem 81 179 žádostí o zaslání tzv. informativního osobního listu důchodového pojištění, který obsahuje přehled dob důchodového pojištění, náhradních dob pojištění a přehled výdělků v jednotlivých letech upravených o přepočítací koeficienty.

„Loni bylo ve stejném období přijato těchto žádostí o 7676 méně a o rok dříve o 15 668 méně než letos. Je zřejmé, že zájem o osobní listy má vzrůstající tendenci a klienti mají zájem získat informace důležité pro výpočet jejich důchodů,“ uvedl Gejdoš.

Lidé mohou požádat ČSSZ o zaslání informativního osobního listu důchodového pojištění jednou za kalendářní rok. Obdržet by ho pak měli 90 dnů od doručení jejich žádosti. „Děje se tak naprosto bez problémů,“ ujistil Gejdoš s tím, že správa zvládá všechny žádosti vyřizovat včas.

Žádost o informativní osobní list důchodového pojištění musí obsahovat rodné číslo žadatele, příjmení, jméno, rodné příjmení a adresu, na kterou bude list zaslán. Lze ji podat písemně na adresu ústředí ČSSZ, Křížová 25, 225 08 Praha 5, nebo v elektronické podobě podepsané zaručeným elektronickým podpisem.

Do předčasného důchodu chce dvakrát více lidí

Velmi zajímavé je, že žádost o předčasný odchod do důchodu letos od ledna do dubna podalo dvakrát více lidí než loni, konkrétně 20 300.

Tato záležitost ale vůbec nesouvisí s chystaným snižováním nově přiznávaných penzí ani se  zpřísněním podmínek pro výpočet výše předčasného důchodu. Důvodem je situace na trhu práce, protože lidé nemohou najít zaměstnání, a když přestanou dostávat podporu v nezaměstnanosti, tak je často pro ně jediným východiskem předčasný důchod.

To ale nevylučuje, že v některých případech může být pro někoho výhodné nečekat na změny od 30. září a požádat před jejich účinností raději o předčasný důchod. To se může týkat lidí, kteří už budou v té době těsně před dosažením důchodového věku. Obě varianty je ale nutné dobře propočítat, aby se člověk zbytečně nepřipravil o stovky korun.

„Výhodnost či nevýhodnost odchodu do předčasného důchodu před 30. zářím je vysoce individuální a závisí na řadě faktorů – příjem, doba pojištění, okamžik dosažení důchodového věku atd.,“ sdělil k tomu pouze Právu Petr Sulek z tiskového oddělení MPSV.

Podle novely zákona o důchodovém pojištění, která minulý týden prošla Sněmovnou, bude zhruba sedmdesáti procentům budoucích důchodců po letošním 30. září vyměřována nižší penze než dosud. Například člověk, který má za celou dobu pojištění průměrný měsíční příjem 25 tisíc korun a půjde do penze v roce 2015, bude mít důchod nižší zhruba o 550 korun proti výpočtu dle současného stavu.

Dvaceti procentům lidí s vyššími příjmy naopak starobní důchod postupně až o tisíce korun vzroste, u deseti procent lidí s nejnižšími příjmy pak zůstane na současné úrovni.

Novým výpočtem důchodů chce vláda reagovat na nález Ústavního soudu. Ten loni rozhodl, že se lidem, kteří dosahují v aktivním věku vysokých příjmů, musí zvýšit jejich důchody.

Anketa

Zajímáte se, kdy a za jakých podmínek půjdete do důchodu?
ano, zajímá mě to
74,2 %
ne, nezajímá mě to, důchod je daleko
17,8 %
ne, už v důchodu jsem
8 %
Celkem hlasovalo 13002 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám