Hlavní obsah

Bytaři vás vykradou podle Facebooku

Právo, Jindřich Ginter

Bytoví zloději začínají intenzivně slídit na Facebooku a dalších sociálních sítích, kde se snaží získat důvěru konkrétních lidí a zjistit jejich majetkové poměry, aby jim pak vybílili byt nebo dům.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Díky Facebooku se například mohou dozvědět, kde zrovna trávíte dovolenou, a mohou jít na jisto do prázdného bytu. V době vloupání si dokonce s vámi třeba zrovna z notebooku píší o tom, jak si užíváte dovolenou u moře, a ještě vám dají tip na vynikající pláž.

„Ve spisech už máme uzavřené případy, kdy zloději navštívili naše klienty v době, kdy na facebook vkládali vesele fotografie od moře nebo se kamarádkám chlubili, jak výhodně v zahraničí nakoupili nové modely oblečení,“ řekl Právu Václav Bálek z Allianz.

A jak se na to vlastně přišlo? „Stalo se nám už několikrát, že se klient při projednávání své škody z krádeže, likvidátorovi prořekl, že o jeho nepřítomnosti doma věděli jeho kamarádi a známí, kterým přes Facebook posílal fotky z poznávacího zájezdu po jižní Evropě,“ dodal ředitel likvidace pojištění majetku Allianz Pavel Novotný.

O pohybu rodiny vědí od dětí

Allianz, která působí v dalších sedmdesáti zemích, soudí, že se jedná pouze o zlomek, a ve skutečnosti je takových případů mnohonásobně více, jenže nikomu nedojde, že zloděje na sebe upozornil prostřednictvím své intenzívní komunikace na sociální sítí. Přitom zdrojem informací o majetkových poměrech a pohybech rodiny mohou být nevědomky i děti nic netušících rodičů. Na síti se totiž lze o každém registrovaném člověku dozvědět velké množství informací a shlédnout spousty fotografií.

Zejména mladí lidé často nedokážou zcela domyslet důsledky zveřejňování soukromých a intimních informací a neuvědomují si, že v současné informační společnosti mají tato data hodně vysokou cenu.

„Pověsili byste si na svůj dům cedulku: Právě jsem 14 dní na dovolené a vrátím se v pátek

22. dubna 2011? To by nikoho ani nenapadlo, ale na internetu takové informace najdete úplně běžně,“ dodal šéf IT bezpečnosti Allianz v ČR Karel Waisser.

Anketa

Sdělujete na sociálních sítích, kam jedete na dovolenou nebo na výlet?
Ano
7,8 %
Ne
92,2 %
Celkem hlasovalo 19315 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám