Hlavní obsah

Světoví účetní nevidí situaci v ekonomice příliš růžově

Novinky, pit
Praha

V posledním čtvrtletí loňského roku se na 28 % zdvojnásobil počet respondentů z řad finančních profesionálů, kteří neočekávají brzké zotavení světového hospodářství. Až 32 % z nich dokonce uvádí, že situace v ekonomice se zřetelně zhoršuje. Vyplývá to ze světového průzkumu ekonomického zotavení od Asociace profesních účetních ACCA.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ještě ve třetím kvartále roku 2010 celkem 47 % věřilo, že situace se zlepšuje nebo že se brzy začne zlepšovat.

„Je vidět, že ekonomové si nebyli jisti, zda mírné zlepšení v roce 2010 znamená nástup zotavení nebo pouhý nádech ekonomiky v recesi. Nyní se přiklánějí k druhé variantě,“ uvedla Kateřina Brožová z ACCA

Malé podniky optimističtější

Vysokou míru pesimismu vykázali v průzkumu ACCA zejména respondenti z velkých finančních institucí a ve veřejném sektoru. Naopak malé a střední podniky byly optimističtější. Navíc finanční profesionálové už nevěří vládám, že by mohly zamezit další krizi. Celkem 38 % z nich hodnotí kroky vlád jako negativní.

Studie ACCA ukázala, že opožděné platby a insolvence jsou dva nejobávanější průvodní znaky současného stavu. V průzkumu se také zvýšily všechny klíčové rizikové indikátory jako obavy, že dodavatelé nebo zákazníci ukončí činnost, a strach z poklesu příjmů.

Výhledy pro investice rovněž nejsou dobré. Většina organizací odkládá investice až do doby, kdy bude situace ve světové ekonomice jasnější. Pouhých 8 % plánuje investice, což je pokles o 6 procent proti třetímu čtvrtletí 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám