Hlavní obsah

Kvůli zdravotní reformě budou Češi muset sáhnout hlouběji do peněženky

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Nečas (ODS) a ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se v pátek shodli, že by ještě letos chtěli dokončit zdravotnickou reformu. Zatímco za pobyt v nemocnici a levné léky si lidé připlatí, ušetřit mohou na receptech.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle reformního návrhu si lidé připlatí za pobyt v nemocnici. Zatímco dnes za jeden den na lůžku zaplatí 60 korun, nově to bude o 40 Kč více.

Stokorunový poplatek se navíc nezapočítává do ročního limitu, po jehož dosažení zdravotní pojišťovny vrací případný přeplatek. Zvýšení ceny hospitalizace se tedy v plné míře dotkne také dětí a důchodců, pro které je roční limit snížen z pěti tisíc na 2500 Kč.

Vyzrát na regulační poplatek za pobyt v nemocnici je možné díky speciálním pojistkám. U nich totiž pojišťovny vyplatí za každý den hospitalizace jako náhradu smluvenou částku. Roční cena pojistky se pohybuje v řádech stokorun.

Po Hegerově reformě by pojišťovny měly přestat proplácet levné léky. Týkat by se to mělo medikamentů s cenou do 60 korun, které by si lidé nově hradili v plné výši.

Poplatek za návštěvu lékaře by měl zůstat na současných 30 Kč. Připlatit si však lidé nejspíše budou muset za návštěvu specialisty, pokud k němu půjdou bez navštívenky od praktického lékaře. Přesná cena by se přitom měla odvíjet od zaměření specialisty.

Lidé ušetří na receptech

S reformou by měli lidé také ušetřit. Zatímco nyní musí platit za každou položku na receptu, nově by měli hradit jen jednotnou sumu 30 Kč za recept.

Navrhované změny počítají s tím, že bude sám pacient moci volit mezi standardní a nadstandardní péčí. Za lepší materiál nebo pomůcky si lidé jednoduše připlatí.

Reforma také změní způsob čerpání nemocenské. U ní budou nadále první tři dny nehrazené, vyplácet by jí však měl zaměstnavatel vyplácet tři týdny, místo současných dvou.

Původně plánoval Heger zavést zpoplatnění obyčejných zubních amalgámových plomb. Vyřazení plomb z pojištění se ale nelíbilo některým politikům z ODS, a tak ministr zdravotnictví nakonec od návrhu upustil. [celá zpráva]

Anketa

Souhlasíte se změnou zdravotních poplatků?
Ano
14,9 %
Ano, ale pouze s některými
9,7 %
Ne
75,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19807 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám