Hlavní obsah

Připravte si včas finanční rezervu na horší časy

Právo, Jiří Vavroň

Může to přijít zcela nečekaně a postihnout kohokoli - výpověď z práce, prudký propad příjmů, zvýšení nájmu či výpověď z bytu. Na horší časy se proto připravte včas, radí psychologové. Optimální je, když máte finanční rezervu alespoň na pět nájmů nebo splátek hypoték, dodávají finanční poradci; tedy, pokud samozřejmě máte ještě z čeho šetřit. Máte-li rozpočet napnutý, rozhodně se ale vyhněte rychlým půjčkám.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Lidé by měli být připraveni psychicky, tedy promyslet si předem, co by dělali, kdyby zítra ztratili zaměstnání a ocitli by se bez koruny,“ říká psychiatrička Dana Kertézsová.

Náhlé ekonomické problémy v rodině totiž mohou odstartovat stres, deprese, rodinné hádky, alkoholismus či záchvaty beznaděje. „Být psychicky připraven na horší časy, mít určité záložní životní plány ocení zejména rodina,“ potvrzuje psycholožka Darie Bortová.

„Život s člověkem, který byl jeden den na vrcholu kariéry, neřešil žádné problémy s financemi a následující dny je bez postavení a peněz, propadne zoufalství a beznaději, to je někdy peklo pro jeho blízké. Zvláště citlivě reagují starší lidé,“ dodává Bortová.

„Je třeba ale s tím počítat,“ upozorňuje Kertézsová, „když dojde k nějaké události, například vás nečekaně vyhodí z práce, určitá předběžná příprava utlumí první náraz a zracionalizuje chování."

Podle odborníků na zvládání krizových situací, by si lidé v bezproblémových dobách měli vytvářet finanční rezervy na horší časy.

Rezerva na pět nájmů nebo splátek

Je třeba mít rezervu na zaplacení alespoň tří či pěti nájmů, nebo splátek hypotéky.

Že to ale tak všeobecně není, dosvědčují informace z bank, kdy se nesplácí úvěry za 40 miliard korun a další splátky v hodnotě sto miliard jsou v ohrožení, či zjištění Českého statistického úřadu, že 40 % rodin by mělo problém s okamžitým splacením neočekávaného výdaje ve výši osm tisíc korun.

Je dobré, dodává Bortová, včas si udělat finanční inventuru, tedy co je třeba určitě zaplatit, co počká, bez čeho se obejdu, co si koupit nemusím, a přesto budu dál žít.

Dalším krokem ke zvládnutí problémů je, že se člověk nesoustřeďuje jen na možný problém, ale zaměřuje se na to, jak by ho řešil.

Udržovat se v kvalifikační kondici

Podle expertů se vyplácí, že i když je člověk v zaměstnání relativně dobře postavený, měl by stále sledovat nabídky v oboru, průběžně si zvyšovat kvalifikaci či rozšiřovat dovednosti a hlavně uvažovat o tom, „co by dělal, kdyby nedělal to, co dělá.“

Ztráta zaměstnání totiž výrazně podlomí psychiku člověka, sníží jeho hodnotu, a je srovnatelná se ztrátou bližního.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám