Hlavní obsah

V Německu a Rakousku trestají bez pardonu, pozor při cestě na hory

Novinky, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zahraniční hory řidiči nejčastěji projíždějí Rakouskem a Německem a právě zde se jim může zimní dovolená pořádně prodražit, případně je v případě přestupků čekají značné oplétačky. Zabavit vám mohou i řidičák. Upozorňuje na to Michal Prokopec ze společnosti LeasePlan v praktickém manuálu pro řidiče.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek
NĚMECKO

Pozor na dodržování vzdálenosti za jiným vozidlem

V Německu hlídá policie přísněji než v Česku dodržování bezpečné vzdálenosti za jiným vozidlem. Policisté za tím účelem používají i speciální přístroje, které změří vzdálenost mezi dvěma vozidly na centimetry. Pokuty se mohou pohybovat v řádu několika desítek až stovek eur.

Pneumatiky

Zde došlo k aktuální změně. Ještě donedávna v Německu všeobecná povinnost vybavení zimními pneumatikami neexistovala. Dne 26. listopadu 2010 ale Spolková rada schválila povinné používání zimních pneumatik „při jízdě na ledě, kluzkém sněhu, sněhové břečce, náledí nebo námraze.“

Nesložíte-li kauci, nemůžete pokračovat v jízdě

V Německu existuje tzv. institut „Sicherheitsleistung“, tedy peněžní záruky na předpokládanou pokutu a náklady správního řízení, který má zajistit v případech, kdy není věc vyřešena na místě zaplacením pokuty, aby se osoba trvale nežijící v Německu nevyhnula povinnostem vyplývajícím z německých zákonů.

Pokud se řidič dopustí pokutovaného přestupku, musí buď na místě zaplatit pokutu, nebo složit kauci. Nemá-li u sebe hotovost ani platební kartu a odmítne využít například služeb Western Union, policisté mají právo zabránit další jízdě vozidla.

Nevozte s sebou nůž

Podle německých právních předpisů je velmi přísně posuzováno držení zbraně, za kterou může být považován například nůž s čepelí delší než 12 cm, ale i nože s čepelí kratší (vystřelovací a útočné nože), případně teleskopické obušky, boxery apod.

Držením nevhodného nože nebo jiné zbraně se řidič dopouští trestného činu nedovoleného ozbrojování a je proti němu zahajováno trestní řízení, ve kterém mu může být uložen peněžitý trest až do výše 2500 eur.

Nespoléhejte na bezmocnost radarů

Řada českých řidičů spoléhá na to, že proti nim v Německu při překročení povolené rychlosti nebude vedeno žádné správní řízení. Registrační značka jejich vozidla a příslušný přestupek však mohou být zaregistrovány v evidenčním systému, a řidiči tak mohou být následně při příští návštěvě pokutováni. Automobil dlužníka může být navíc odstaven, dokud pokuta nebude zaplacena.

Alkohol

Tolerance alkoholu v krvi je 0,05 promile. Pro řidiče mladší 21 let nebo s praxí kratší než dva roky platí nulová tolerance.

RAKOUSKO

Odvolání v němčině do 14 dnů

Pokud jste obdrželi z Rakouska rozhodnutí příslušného správního orgánu souvisejícího například s vaší rychlou jízdou a nesouhlasíte s ním, musíte reagovat rychle. Termín na odvolání je zpravidla pouhých 14 dní, odvolání navíc musí být podáno v němčině. Totéž platí i v Německu.

Omezení rychlosti v nočních hodinách

Na některých úsecích dálnic, například A10 (Tauern), A12 (Inntal), A13 (Brenner) a A14 (Rheintal), je v nočních hodinách (od 22.00 do 5.00 hodin) omezena nejvyšší rychlost na 110 km/h.

Svícení

Rakousko je v otázce svícení liberálnější než Česko. Na území Rakouska není zákonem upravena povinnost celodenního svícení, svícení je nutné jen za snížené viditelnosti a špatného počasí. Totéž platí i v Německu.

Alternativní tresty

Je-li pravomocným rozhodnutím správního orgánu uložena českému řidiči pokuta a ten ji nezaplatí ve stanoveném termínu, hrozí mu uložení alternativního trestu. Ten může činit například při uložení pokuty ve výši 150 eur až 80 hodin odnětí svobody.

Hranice 0,5 promile neplatí pro každého

Mnoho českých řidičů chválí liberální rakouskou právní úpravu, kdy trestnost začíná až u 0,5 promile alkoholu v krvi. Ale pozor, neplatí to pro každého. Pro držitelé řidičského průkazu "na zkoušku", držitele řidičského průkazu pro malé motocykly do věku 20 let, řidiče autobusů a řidiče nákladních vozidel nad 7,5 tuny platí maximální přípustná hranice 0,1 promile.

Na dva týdny můžete přijít o řidičský průkaz

Kdo překročí povolenou rychlost v obci o 40 km/h a mimo obec o 50 km/h, hrozí mu kromě pokuty (od 70 eur) i odebrání řidičského průkazu. Při prvním porušení  může být odebrán na dobu dvou týdnů, při opakovaném porušení během období dvou let pak na dobu 6 týdnů (a navíc vznikne povinnost absolvovat doškolení).

Pokud dojde během dalších dvou let k totožnému přestupku, pak je řidičský průkaz odebírán na dobu 3 měsíců. V takovém případě je nutné opět absolvovat doškolení.

Zdroj: LeasePlan

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám