Hlavní obsah

Investoři do slunečních elektráren prchají do Bulharska, kde teď slunce frčí

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co vláda a energetický regulační úřad zahájili tvrdé tažení proti slunečním elektrárnám, které údajně neúměrně zdražují výslednou cenu proudu, začínají investoři do fotovoltaiky odcházet z Česka do Bulharska.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výnos z proudu vyrobeného ze slunce bude u nás zdaněn 26 procenty. S novými podmínkami se perou nejen investoři v Česku, ale i ostatních státech EU.

Velmi výhodné stále zůstává Bulharsko. To totiž zažívá solární boom srovnatelný s uplynulými dvěma lety u nás.

Velmi výhodné stále zůstává Bulharsko. To totiž zažívá solární boom srovnatelný s uplynulými dvěma lety u nás.

„Zaznamenáváme v meziročním srovnání pětinásobně větší poptávku po koupi předem založených zahraničních společností na klíč v Bulharsku za účelem provozování solárního businessu,“ tvrdí Vítězslav Hruška ze společnosti, která se zabývá zakládáním, prodejem a následně správou předem založených firem po celém světě.

Celkový zájem Čechů o koupi předem založených „papírových“ zahraničních společností v porovnání s loňskem vzrostl trojnásobně. Mezi TOP zahraniční destinace v roce 2010 patří Malta, Kypr, Nizozemí, Seychely a Britské Panenské ostrovy coby zástupci offshore lokalit.

Firma na klíč za 40 tisíc

Firmu na klíč lze v Bulharsku pořídit za ceny obdobné jako v případě pořízení českých kapitálových společností, u s.r.o. tedy v přepočtu za necelých 40 tisíc korun a u a.s. za zhruba 85 tisíc korun.

Výhodou je, že si můžete koupit „právní obal“ s čistou historií a základní úkony lze pomocí firmy specializované na zakládání společností vyřídit z Česka

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám