Hlavní obsah

Nová daň má zarazit předčasné výběry z životního pojištění

Právo, zr

Ministerstvo financí chce podpořit dlouhodobost životního pojištění a hodlá de facto zdanit předčasné výběry. Některým lidem se to nebude líbit, avšak pro ty, kteří se tak chtějí částečně zajistit na penzi, se prakticky nic nemění.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Vše se primárně točí kolem příspěvků zaměstnavatelů, kteří podporují pojištění u svých pracovníků.

Tyto příspěvky na životní pojištění se totiž pro mnohé zaměstnavatele staly příležitostí, jak „přidat“ svým zaměstnancům, aniž by to znamenalo další odvody na sociální a zdravotní pojištění, stejně jako další ukrajování z odměn prostřednictvím daní.

Dotované pojištění se často spotřebuje dříve

Někteří zaměstnanci totiž zaměstnavatelem dotované pojištění spotřebovávají dříve, než by odpovídalo záměru podpořit daňovými úlevami zajištění na stáří. Jednoduše proto, že některé pojišťovny takový postup umožňují. Systém proto může doznat změny, aby motivoval ke spotřebování „úspor“ až po šedesátém roce života.

Proč jsou příspěvky na životní pojištění populární? Protože je to finančně zajímavé. Pokud totiž má pojištění i tzv. pojistku pro případ dožití, může být její placení daňově zvýhodněno.

Dožít se ve zdraví pojistného plnění

Podstatou je, že klient dostane pojistné plnění nejen v případě, kdy nastane nějaká pojistná událost, ale též v případě, že se – zjednodušeně řečeno – ve zdraví dožije určité předem sjednané věkové hranice.

Pak získá „naspořenou“ částku plus zhodnocení. Zvýhodnění platí i v případě příspěvků zaměstnavatele, a to až do 24 tisíc korun ročně.

Podmínkou je uzavření takové pojistky, kde je ona věková hranice minimálně 60 let. Některé pojišťovny však umožňují vybírat peníze z takto uzavřené pojistky ještě nějakým způsobem dříve.

To se nelíbí ministerstvu financí, neboť pak „spoření“ touto formou nepřispívá k zajištění na stáří, respektive penzijní věk, kvůli němuž je daňově podporováno. Proto hodlá předčasné výběry zdanit. Odmítá však, že by šlo o novou daň.

To není daň, ale zrušení výjimky, tvrdí MF

„Tvrzení, že se připravuje nová daň, je nepravdivé. Naopak, dojde k odstranění nesystémové a zneužívané výjimky v rámci stávající daně z příjmů fyzických osob,“ uvádí MF na svých internetových stránkách.

Pro toho, kdo se pojišťuje s cílem vybrat své peníze opravdu až v penzi, se nemění nic. Kdo by si chtěl prostředky od zaměstnavatele vybrat předčasně, bude na tom pořád lépe, než kdyby tutéž odměnu získával formou mzdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám