Hlavní obsah

Pojišťovny rozlišují záplavu a povodeň, mnozí poškození tak nic nedostanou

Právo, Jindřich Ginter

Důvodem, proč pojištění lidé z povodněmi zasažených oblastí někdy nedostanou vyplacenou pojistku nebo jen minimální částku, je to, že jsou pojištěni proti záplavě a nikoliv proti povodni. Právě v těchto pojmech je totiž velký rozdíl.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Lidé v Heřmanicích na Liberecku se v neděli vzpamatovávali ze sobotní záplavové vlny a začali s likvidací škod. (Ilustrační foto)

Článek

„Máte-li pojištění proti povodni, rozumí se tím zaplavení větších či menších územních celků vodou, která se vylila z břehů vodních toků, nádrží, nebo jejich břehy protrhla. Proti tomu záplavou se rozumí, jestliže se voda šíří z jiných příčin než u povodně. Takovou událostí může být průtrž mračen, kdy si následně voda najde odtok přes váš pozemek a v horším případě i dům,“ řekl Právu Richard Kapsa za Generali PPF Holding, do něhož spadá Česká pojišťovna a Generali.

Je třeba pojistit domácnost i budovu

Dále je podle něho rozdíl v pojištění domácnosti a pojištění obytných budov a souvisejících staveb. Zatímco pojištění budov se vztahuje opravdu jen na budovu, tak pojištění domácnosti se vztahuje na její vybavení.

„Máte-li pojištěnou jen budovu a přijde živel, budete mít náhradu vyplacenou na to, aby bylo kde bydlet, jenže nebudete mít žádné vybavení do domácnosti. A opačně, pokud budete mít pojištěnou domácnost, tak sice dostanete peníze za vybavení, jenže pokud ho nakoupíte, tak ho nebude asi kam dát. Pokud máte jedno a ne druhé, v případě živlu vám vždy bude nějaká koruna do původního stavu chybět,“ zdůraznil Kapsa.

Když vše uplavalo, stačí prohlášení

Pojištění lidé, kterým vše uplavalo a nemají ani smlouvu, doklady, ani telefon, či foťák, nemusejí podle Kapsy zoufat, že přijdou o pojistné plnění.

„Smlouvu vyhledá pojišťovna sama podle rodného čísla, místo dokladů klient pod soupis poškozených a zničených věcí podepíše čestné prohlášení, že je vlastnil, případně stačí podpis sousedů nebo příbuzných jako svědků,“ vzkazuje zoufalým lidem pojišťovací odborník.

Fotografovat zničené věci lidé také nemusejí – když nemají fotoaparát, stačí že poškozené věci někam odklidí a mobilní technik pojišťovny už si je pak vyfotografuje sám.

I u sousedů škody za miliardy

„Celý český pojistný trh očekává 19 tisíc škod přibližně za 1,3 miliardy korun. Čísla jsou podobná jako v květnu, kdy povodně způsobily 20 tisíc škod za 1,8 miliardy,“ řekl Právu Kapsa za Generali PPF Holding, působící i v zahraničí.

Druhou nejpostiženější zemí v celém regionu je teď Německo, kde celý německý pojistný trh by měl podle odhadů řešit přibližně 15 tisíc škod.

Polské pojišťovny budou řešit stovky škod za stovky tisíc eur. „Zástupci tamní pojišťovny Generali vzhledem k totálnímu zničení místní dopravní infrastruktury zatím neměli vůbec šanci se do postižených míst dostat,“ dodal Kapsa.

Polsko je za celý letošní rok zatím nejpostiženější zemí. Od začátku roku tam pojišťovny řeší už 210 tisíc povodňových škod za bezmála 300 miliónů eur. V Rakousku se celkový počet škod se odhaduje na tisíc v objemu miliónů eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám