Hlavní obsah

Při placení kartou v cizině buďte obzvlášť opatrní

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při placení kartou v zahraničí by člověk měl být ještě opatrnější než doma. A netýká se to jen méně rozvinutých zemí, ale stejně obezřetní buďte třeba v USA nebo ve Španělsku. Obecně platí: nikdy nedávejte kartu z ruky, třeba při placení v obchodě nebo restauraci, stále ji musíte mít na očích. Neexistuje výmluva personálu, že terminál jim funguje jen vzadu v místnosti nebo jen za barem.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Automatické by mělo být, že při zadávání PIN klávesnici vždy zakrývejte druhou rukou, hlídejte si záda a nedávejte se ža žádných okolností s nikým do řeči u bankomatu. Ve spolupráci se specialistkou na platební karty Štěpánkou Lencovou z Raiffeisenbank vám přinášíme základní bezpečnostní desatero při platbami kartou.

1. VĚŘTE SVÉ PAMĚTI

Pečlivě si chraňte svůj PIN, nejlepší je nosit ho pouze v hlavě. Nezapisujte ho na kartu ani do mobilního telefonu!

2. HLÍDEJTE OBCHODNÍKA

Při platbách v obchodech a restauracích nespouštějte svoji kartu z očí. Vždy si pohlídejte, že karta, kterou vám prodavač vrátil, je skutečně vaše. Hlídejte také, že obchodník projel kartu platebním terminálem pouze jednou a nenaúčtoval vám platbu dvakrát. Pozor, abyste místo částky, kolik chcete nechat restauraci zpropitné, omylem nenaťukali svůj PIN. To by vás útrata vyšla hodně draho. Někde se terminál na spropitné ptá, někde ne.

3. KARTA NENÍ ZÁSTAVA

Nikdy nenechávejte kartu jako zástavu, například v půjčovně lodiček nebo v hotelu. Pokud po vás obchodník bude něco takového chtít, jděte raději jinam. Mějte na paměti, že u embosovaných karet si stačí opsat číslo karty a její platnost a z vašeho účtu si tak v klidu někdo může udělat nákupy po internetu.

4. KRYJTE SI ZÁDA

Při zadávání PIN přistupte k zařízení co nejblíže a zakryjte si klávesnici rukou tak, aby nebylo vidět, jaká čísla zadáváte.

5. ODSTUPTE, PROSÍM

Při vybírání peněz z bankomatu by vás neměl nikdo přerušit, ani ochranka nebo pracovník banky. Když někdo stojí příliš blízko, požádejte jej, aby odešel nebo poodstoupil.

6. PENÍZE NEVYDAL? VOLEJTE!

Pokud se vám karta nevrátí nebo vám bankomat nevydá peníze, okamžitě kontaktujte svou banku nebo místní policii. Od bankomatu se nevzdalujte.

7. DIVNÝ POCIT

Kdyby se vám na bankomatu nebo jeho okolí zdálo něco podezřelého, najděte si raději jiný.

8. JINÉ ČÍSLO NA BLOKACI Z CIZINY

Jestliže vám kartu ukradnou, co nejdříve ji zablokujte. Číslo pro blokaci nezapomeňte mít neustále při sobě. Poznamenejte si ho aspoň na dvě místa, třeba do diáře a mobilního telefonu. Pozor toto číslo může být v některých bankách pro zahraničí jiné než pro volání z ČR. Při blokování kreditní karty nikdy nesdělujte svůj PIN!

9. POTVRZUJÍCÍ SMS

Nechejte si také od banky zasílat sms potvrzující každou transakci. To vám umožní odhalit zneužití karty hned při prvním pokusu. Pokud zachytíte platbu, kterou jste neprovedli, ihned kontaktujte banku a nechte si kartu zablokovat. Nastavte si službu zamykání platební karty pomocí mobilního telefonu. Odesláním speciálního kódu přes sms je třeba kartu před každou platbou u obchodníka na internetu nebo výběrem z bankomatu odemknout a ona se pak automaticky uzamkne. To minimalizuje možnost zneužití.

10. ZPĚTNÁ KONTROLA

Po návratu z dovolené vždy pečlivě zkontrolujte bankovní výpisy a případné nesrovnalosti ihned nahlaste v bance.

Anketa

Stalo se vám, že po návratu ze zahraničí jste zjistili, že vám někdo vyluxoval účet?
ANO
6,1 %
NE
93,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6161 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám