Hlavní obsah

O slevy v lékárnách by pacienti nemuseli přijít, i když proplácení skončí

Právo, Radek Plavecký

O slevy poskytované nemocničními lékárnami by pacienti navzdory rušení proplácení zdravotnických poplatků přijít nemuseli. Podle ředitelů některých krajských nemocnic by šlo o komerční slevy, které poskytuje i konkurence.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Pokud kraje ovládané sociálními demokraty přestanou poplatky uhrazovat, budou muset pacienti krajských nemocnic začít platit za ošetření jako ve všech jiných nemocnicích nebo u soukromých lékařů 30, 60 nebo 90 Kč. O slevy v nemocničních lékárnách by však přijít nemuseli, jak Právu potvrdili ředitelé některých krajských nemocnic.

Některé kraje už proplácení zdravotnických poplatků zrušily, ve středních Čechách je kraj zatím proplácí. To by však mělo v dohledné době skončit. V nemocnicích zaznívá neoficiální datum 1. července.

Lékarny uvažují o komerčních slevách

„Slevy v lékárnách by nemocnice mohly dál poskytovat ve vlastní režii, i pokud by je nekompenzoval kraj, a pokud by bylo zrušeno proplácení ostatních poplatků z krajského rozpočtu. Lékárny si na to mohou samy vydělat. Proplácení všech poplatků kraj už dál dotovat nemůže, ale v lékárnách je to něco jiného,“ uvedla ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová, o níž se uvažuje, že by mohla být hlavou všech krajských nemocnic po jejich sloučení do jedné velké neziskové organizace, jak to chce udělat kraj.

„Poskytování slev v lékárnách není vyloučeno. Byly by to normální komerční slevy, jaké poskytují některé konkurenční soukromé lékárny. Musíme si nechat udělat právní posouzení a samozřejmě se musíme řídit koncepcí středočeských nemocnic. Z toho pak vzejde závěr. Je samozřejmé, že slevy nás stojí peníze, ale na druhé straně si jimi udržujeme zákazníky,“ uvedl ředitel benešovské nemocnice Milič Řepa.

Rozhodnou hejtmani

Vedení nemocnic nezastírá, že rozhodující slovo bude mít vedení kraje, který je jejich zřizovatelem a poskytuje na proplácení poplatků a slevy dotace. „Ke změnám musí přijít pokyn z kraje, řídíme se tím, co chce kraj,“ uvedla mluvčí mladoboleslavské nemocnice Kamila Hamáčková s tím, že tady nemocnice přichází na slevách o 230 tisíc korun měsíčně, tedy za rok skoro o tři milióny.

Pokud by slevy v nemocničních lékárnách přece jen přečkaly turbulentní povolební situaci, mohla by se ještě změnit jejich výše.

„Byla by to obchodní sleva, která by nutně nemusela kompenzovat poplatek,“ potvrdil Milič Řepa a dodal, že krajské nemocnice by měly postupovat stejně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám