Hlavní obsah

Vyděláte si něco navíc? Musíte to zdanit a zvažte založení živnosti

Novinky, Josef Drbohlav, Finanční úřad pro Prahu 7

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste zaměstnanec, ale ještě jste si vydělali nějaké peníze navíc prostřednictvím smlouvy o dílo. Pokud objednavatel díla tyto vaše příjmy nezdanil, musíte tak učinit sami. A dejte si pozor na případné následky z neoprávněného podnikání, jestliže je tato externí práce pravidelnější.

Článek

OTÁZKA: V roce 2009 jsem si na několik smluv o dílo vydělala jako lektor a hodnotitel projektů 51 000 Kč. Zadavatel je nezdanil. Musím já a jak?

ODPOVĚĎ: V případě smlouvy o dílo existují tři možnosti. O závislou činnost podle § 6 zákona jde tehdy, jestliže předmětem smlouvy není ve skutečnosti zhotovení díla, ale druh práce, místo výkonu práce, den nástupu práce, zkušební doba apod. Tedy náležitosti, které jsou předmětem pracovněprávního vztahu, kde je poplatník při výkonu práce povinen dbát příkazů plátce.

Kdy jde o příjem podle § 7 zákona? Jedná-li se skutečně o zhotovení díla. Podmínkou je ovšem to, že máte k vykonávané činnosti příslušné oprávnění nebo povolení (živnostenský list nebo splňujete podmínky pro výkon činnosti advokáta apod).

Pouhá skutečnost, že jste uzavřela tuto smlouvu, je sama o sobě v tomto ohledu zcela nepodstatná.

Pokud se nejedná o závislou činnost a nemáte živnostenský list, příjmy budete zdaňovat v rámci ostatních příjmů podle § 10 zákona. Jestliže hodláte v této činnosti pokračovat i nadále, doporučuji, abyste si pořídila živnostenské oprávnění a vyvarovala se nebezpečí neoprávněného podnikání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám