Hlavní obsah

Některé banky už nabízejí účty bez poplatků

Právo, Vladimír Čechlovský, Jindřich Ginter

Tolik kritizované bankovní poplatky u osobních účtů jsou konečně na ústupu. Zatím dvě banky nabízejí účty zcela bez poplatků. Ušetřit lze desítky až stovky korun měsíčně.

Článek

Účty zcela bez poplatků nově nabízí mBank a Poštovní spořitelna. Oba se vyplatí především lidem, kteří na nich nemají velké přebytky a účet potřebují k běžným základním operacím, jako jsou pravidelné platby a výběry z bankomatu. 

mKonto v mBank je plnohodnotné konto, ovládá se přes internetové a telefonní bankovnictví. Banka nemá klasické pobočky, jen několik finančních center a tzv. mKiosků. I v nich však klient svůj účet ovládá bezhotovostně s pomocí terminálů či telefonu.

Nevýhody

Některé v jiných bankách běžné a oblíbené služby však mKonto nemá. Jde o GSM bankovnictví nebo kontokorent. Rovněž není zatím možné posílat peníze z účtu do zahraničí.

Výhody

Klient neplatí za založení, vedení či zrušení účtu, má zdarma i řadu úkonů nutných k obsluze účtu. V podstatě může dosáhnout toho, že každý měsíc na výpisu může mít v položce poplatky vždy nulu.

Zdarma jsou veškeré transakce přes internetové bankovnictví, tedy zřízení, změna či zrušení příkazu k úhradě, zřízení, změna, zrušení příkazu a povolení inkasa a SIPO a dále příchozí a odchozí platby. Vydání a správa platební karty je rovněž zdarma. Za první tři výběry z kteréhokoli bankomatu v tuzemsku se neplatí, každý další je za 35 Kč. V cizině jsou všechny výběry z kteréhokoli bankomatu bezplatné. Výběr hotovosti na pobočkách bank stojí 35 Kč. Elektronický výpis je zdarma, papírový stojí 30 Kč.

Bez úroků

Peníze na mKontu se neúročí, jako například na rozdíl od eKonta u Raiffesenbank, kde se poplatek za správu účtu neplatí v případě určité výše měsíčního obratu, a kde se vklad, uložený na tzv. podúčtu úročí až třemi procenty v závislosti na výši uložené částky.

Jinak ovšem za transakce platíte, stejně jako za více než dva výběry z bankomatu. Má-li ale klient na pod účtu dostatek financí, může mu v praxi úročení ve výsledku pohodlně pokrýt poplatky. Aby to tak v praxi opravdu fungovalo, musí být ovšem na "pod účtu" stále alespoň 50 - 100 tisíc korun. Podobné je to například na běžných účtech KB.

Nové účty zcela zdarma 

I účet „Postžiro zadarmo“ od Poštovní spořitelny poskytne dobré služby tomu, kdo chce obsluhovat svůj účet elektronicky či pomocí platební karty. Také v tomto případě jsou běžné úkony zdarma.

Bez poplatků je zřízení jednorázových příkazů k úhradě, zřízení a změna trvalých příkazů a zřízení, změna či zrušení souhlasu s inkasem prostřednictvím elektronického bankovnictví. Zadarmo jsou rovněž  tuzemské platby prováděné s pomocí internetového bankovnictví (Max Internetbanking PS) a GSM bankovnictví (Max Mobil PS). Zaúčtování příkazů zadaných pomocí Max Phone PS stojí 10 korun.K účtu je zdarma vydávána mezinárodní platební karta Visa Electron (s názvem Maxkarta). Její vedení je zdarma, stejně jako výběr z bankomatu ČSOB a Poštovní spořitelny. Při výběru z bankomatu ostatních bank se platí 39 korun. Zdarma je i výběr hotovosti u obchodníků. Výpisy jsou jen elektronické, zasílání v jakékoli frekvenci je rovněž zdarma.

Hotovostní operace jsou drahé

Hotovostní operace a obsluha na obchodních místech jsou ale drahé. Například výběr hotovosti Maxkartou na obchodním místě přijde na 100 Kč, stejně jako zaúčtování bezhotovostní operace na základě platebního příkazu zadaného Maxkartou.

Učet je úročen úrokem 0,05 % ročně. Kontokorent je možný buď formou dodatku ke smlouvě o postžirovém účtu nebo samostatné smlouvy o úvěru. Aktuální úrok kontokorentu je 16,90 % ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám