Hlavní obsah

EU sex - rakouské plakáty musely zmizet

DPA, nek, Právo, Novinky, EUobserver
VÍDEŇ

Plakát s dívkou v kalhotkách se znaky Evropské unie i obraz zachycující sexuální hrátky tří nahých osob s maskami vysokých představitelů USA, Británie a Francie, zmizely z vídeňských ulic.

Článek

Billboardy v rámci akce vídeňské kulturní iniciativy euroPART měly propagovat rakouské předsednictví v Unii a podpořit povědomí o nadcházející roli alpské republiky.

Podle původního záměru měly být plakáty umístěny na 400 tzv. rotujících elektronických poutačích do konce ledna - nejprve ve Vídni a později i v Salcburku. Šéf projektu Georg Springer se přitom podivuje, že sexuálně laděné výtvory, jejichž autory jsou Španěl Carlos Aires a v Berlíně žijící umělkyně Tanja Ostojicová, vyvolaly takový negativní ohlas. Jeden z plakátů je podle něj namířen proti globalizaci, další mají ironizovat byrokratické struktury EU.

Barvy EU na kalhotkách

Mezi celkem 150 plakáty s unijními motivy vzbudilo rozruch zobrazení tří nahých aktérů sexuálního aktu. Mají totiž na obličejích masky amerického prezidenta Bushe, jeho francouzského kolegy Chiraka a britské královny Alžběty II. Na dalším ze sporných plakátů je zepředu, v pohledu od kolen zachyceno tělo mladé ženy, která má na sobě pouze kalhotky, a to v barvách EU: žluté hvězdy na modrém podkladě.

"S uměním to nemá nic společného. Dalece to překročilo hranice dobrého vkusu a únosnosti," nechal se slyšet rakouský lidovecký kancléř Wolfgang Schüssel, který chtěl prý nechat spornou část akce zastavit. Protože však projekt financují převážně soukromí sponzoři, chybí mu potřebné pravomoci, a tak šéfovi kabinetu nezbývá než pouze apelovat na iniciátory akce, aby kontroverzní plakáty sami stáhli.

Kritikou nešetří ani opoziční sociální demokraté

Jejich salcburská hejtmanka Gabi Burgstallerová označila plakáty za nechutné, nepřátelské vůči ženám a "nedobré pro Evropu". Nacionalistická strana Svobodných žádala propuštění odpovědných úředníků. Ukazuje se totiž, že projekt je částečně financován i z peněz daňových poplatníků. Úřad kancléře údajně podpořil akci jedním miliónem eur.

Umělec je se svým dílem spokojen

Umělec Carlos Aires (31) pocházející z Madridu, který toto nahé trio stvořil, řekl deníku Telegraph: "Mé dílo přesně zobrazuje změny v Evropě a s nimi spojené události".

Projekt zahrnuje také například nápad znázornit pasoucí se krávy na trávníku před Belvedere Palace, jak plení zeleň v zahradě, kde Adolf Hitler oznámil zabraná území Rakouska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám