Hlavní obsah

Šéf Dženo: Romům v ČR berou po vstupu do EU práci cizinci

Novinky, ČTK, Dženo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká republika dostatečně po rozšíření EU neochránila svůj pracovní trh a nesnažila se zachovat například místa ve stavebnictví třeba pro Romy. Cizinci tak mohli romské pracovníky, kteří vykonávali méně kvalifikované činnosti, nahradit. Tvrdí to šéf romského sdružení Dženo Ivan Veselý.

Článek

V některých regionech je bez práce dlouhodobě podle odhadů romských organizací i 90 procent příslušníků zmíněného etnika. Mají nízké vzdělání, špatně hledají práci. "Česká republika nepřišla s opatřeními, která by tato místa pro Romy a sociálně nejslabší vrstvy ochránila tak, jako je ochránily staré členské země EU," uvedl Veselý.

Tvrdí, že Romové jsou na tom po 15 letech demokracie v ČR hůře než dříve. Dosavadní členství v Unii podle něj očekávání řady z nich nenaplnilo. Romské neziskové organizace mimo jiné očekávaly, že jim EU pomůže a umožní "skutečně efektivní práci a další integraci Romů". Volají i po větším zastoupení v Evropském parlamentu.

Trh práce po rozšíření EU v roce 2004 uvolnily jen Irsko a Velká Británie. Větší překážky neklade ani Švédsko. Omezení pro zaměstnávání v EU mohou platit až do roku 2011.

Anketa

Máte po vstupu ČR do EU větší problémy sehnat práce než před 1. květnem 2004?
Ano
8,1 %
Ne
91,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 531 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám