Hlavní obsah

V zámecké kapli na Mníšku spatříte originál od Karla Škréty

Novinky, Marie Charvátová

Zámek Mníšek pod Brdy prozatím otevřel svou první prohlídkovou trasu, která představuje slavnostní společenské prostory s honosným nábytkem a vybavením od baroka až po klasicismus a moderní předměty z doby první republiky. Patří sem ale také malá rodinná kaple ve věži s cenným oltářním obrazem.

Kaple je umístěna v jedné ze zámeckých věží

Článek

Raně barokní zámek v Mníšku pod Brdy nechal mezi lety 1656 až 1672 vybudovat Servác Engel z Engelsflussu. Původně patřil mezi nejbohatší pražské měšťany, po třicetileté válce si vysloužil povýšení do stavu šlechtického. Na konci předchozího dlouhého válečného konfliktu, který postihl celou Evropu, se totiž zapojil do obrany Karlova mostu před švédskými vojáky.

Aby se mu podařilo dobře zapadnout mezi ostatní šlechtu, musel si samozřejmě vybudovat odpovídající reprezentativní sídlo a náležitě si ho zařídit. Pro svůj zámek si vybral místo nedaleko sídelního města a penězi nešetřil. Zvelebil navíc i okolí zámku, obnovil místní hospodářství, které během války velmi utrpělo, zavedl obci vodovod a podpořil poddané, kteří téměř o vše přišli, když tudy dříve několikrát prošlo švédské vojsko.

Uvnitř svého sídla nechal vybudovat také kapli, na jejíž výzdobu byl podle své pamětní knihy náležitě hrdý. Ze všeho nejvíc si cenil toho, že dokázal přesvědčit tehdy velmi žádaného, oblíbeného a zaneprázdněného Karla Škrétu a jeho dílnu, aby mu na zakázku namaloval oltářní obraz do zámecké kaple. Dílo tohoto malíře tehdy nesmělo chybět snad žádnému šlechtickému rodu.

Sakrální obraz představuje sv. Serváce se sv. Athanasiem, kterak brání církev proti bludaři Ariovi. Objednavatel za něj zaplatil 100 zlatých a navíc dodal i měděnou desku, na které je námět vyobrazen. Nejedná se tedy o plátno, ale o „kus plechu“, jak Servác Engel vyjádřil ve zmíněné pamětní knize, se zlaceným dřevěným vyřezávaným rámem.

Kaple byla slavnostně vysvěcena roku 1672, kdy byl dostavěn celý zámek. Prohlídky prvního okruhu s kaplí probíhají od úterý do neděle od 10 do 16 hodin. Doporučuje se zakoupení vstupenek online.

Reklama

Výběr článků

Načítám