Hlavní obsah

Pivovar Samson prodělal přes 70 milionů korun

Novinky, ČTK, bož

Pivovar Samson z Českých Budějovic, který patří do americko-belgické nadnárodní společnosti Anheuser-Busch InBev (AB InBev), loni prodělal 70,6 milionu korun. Oproti předloňskému roku byla ztráta nižší o 8,4 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy ve Sbírce listin.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Centrála koncernu AB InBev v belgické Lovani

Článek

Ke konci roku 2019 dosáhla celková ztráta za všechna minulá období 357,4 milionu korun.

Pivovar utržil 98,7 milionu korun. Meziročně tak tržby zůstaly na zhruba stejné úrovni.

Samson měl loni výstav 88 tisíc hektolitrů, podobně jako v roce 2018. Při jarní koronavirové krizi dočasně zastavil linku na stáčení piva do sudů. Pivo ale likvidovat nemusel. Zhruba 1500 sudů, které měl na skladě, prodal díky slevám.

„Žádné pivo jsme nevylili, protože jsme byli schopni pružně reagovat, a hodně produkce jsme přesunuli do lahví,” uvedl ředitel pivovaru Daniel Dřevikovský.

Výrobce piva Stella Artois a amerického Budweiseru hledá po 16 letech nového šéfa

Ekonomika

Loni pivovar investoval 13 milionů korun, letos plánoval investovat 20 milionů. Investice ale na jaře zastavil kvůli koronaviru.

AB InBev koupila pivovar v roce 2014 od společnosti Taurus One Limited se sídlem na Kypru. Skupina dosud do Samsonu investovala téměř půl miliardy korun. InBev dále vyrábí piva Budweiser, Stella Artois, Leffe či Löwenbräu. Jako světová pivovarnická jednička se na globální produkci podílí téměř z jedné čtvrtiny.

AB InBev se v poslední době potýká s vysokou mírou zadlužení, která pramení z akvizice pivovarnické skupiny SABMiller, která byla do té doby světovou dvojkou.

Aby fúzi posvětily evropské antimonopolní orgány, musela se část evropských pivovarů ze skupiny SAB Miller prodat japonské společnosti Asahi. Týkalo se to například i Plzeňského Prazdroje nebo polské značky Tyskie.

Reklama

Související témata:

Související články

Pivovarnické koncerny sázejí na konopí

Velké pivovarnické společnosti AB InBev, Molson Coors a Corona věří konopí. Napsala o tom agentura AP. Velkým koncernům v poslední době klesají tržby s tím,...

Výběr článků

Načítám