Hlavní obsah

Pekarová Adamová chce prodat Budvar

• Aktualizováno

Bouři na politické scéně v úterý rozpoutala vládní TOP 09 prohlášením, že v zájmu konsolidace veřejných financí by stát měl prodat nepotřebný majetek a zbavit se vlastnických podílů v některých firmách. Předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová řekla Právu, že by stát měl prodat pivovar Budvar.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Pivovar Budvar užívá chráněné zeměpisné označení

Článek

„Stát rozhodně nemá ani provozovat hotel, ani vařit pivo. Není k tomu jediný racionální důvod,“ sdělila Právu šéfka TOP 09. Straně podle Pekarové Adamové nejde o to, privatizovat klíčovou infrastrukturu.

„Zároveň od nás neuslyšíte slova o národním pivovaru jako rodinném stříbru. Jednoduše proto, že jde o naprostý nesmysl, a stejně jako nemáme mít národní lihovar nebo masokombinát, nevidíme důvod, proč by zrovna pivovar měl být výjimkou,“ řekla Právu Pekarová Adamová.

Prodat Budvar chtěli politici už dřív, hlavně ODS

Domácí

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) návrh Pekarové odmítl s odkazem na to, že podnik loni generoval zisk 305 milionů korun.

Stát ovládá desítky podniků

Budvaru se přitom dlouhodobě daří, úspěšně prošel i pandemií covidu. Loni národní podnik uvařil rekordních 1,8 milionu hektolitrů piva, meziročně o 4,6 procenta víc. Z toho 1,3 milionu hektolitrů pivovar vyvezl do světa.

Celkové tržby Budvaru loni poprvé překonaly hranici tří miliard a vyšplhaly se na 3,17 miliardy Kč. Vedení pivovaru počítalo s tím, že do státního rozpočtu odvede podle plánu 300 milionů korun. Ministerstvo zemědělství, jemuž šéfuje lidovec Zdeněk Nekula, ale nakonec letos v lednu oznámilo, že Budvar nic odvádět nebude a zůstanou mu tak peníze na investice.

Budvaru rekordně stoupl export

Ekonomika

Podnik v posledních letech neodváděl do fondu zakladatele nic, naposledy šlo o půl miliardy Kč v roce 2018.

Podle výzvy, kterou předsednictvo TOP 09 v úterý rozeslalo v tiskové zprávě, by stát měl prodat majetek, který není podstatný pro vykonávání jeho hlavních funkcí.

„Týká se to jak snížení objemu nemovitého majetku, tak firem ve výhradním nebo částečném vlastnictví státu. Kromě nezanedbatelných příjmů pro stát se tím otevře prostor na větší soustředění státu na hlavní činnosti, jejichž kvalitní plnění od něj občané očekávají,“ uvedlo vedení TOP 09 ve svém prohlášení bez dalších podrobností.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová a premiér Petr Fiala

Apelovalo na koaliční strany, aby byl schodek státního rozpočtu na rok 2023 výrazně nižší než ten letošní, který nejspíš o několik desítek miliard přesáhne 300 miliard korun.

Stát drží majoritní podíly či zcela ovládá desítky podniků. Budějovický Budvar patří vedle ČEZ, Českých drah, České pošty či Lesů ČR mezi nejvýznamnější. Z nemovitostí patří státu vedle administrativních budov či vojenských objektů například proslulý hotel Thermal v Karlových Varech. O jeho prodeji se také opakovaně uvažovalo.

Stanjura se netváří, premiér Fiala mlčí

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v reakci na úvahy TOP 09 o privatizacích v úterý Právu sdělil, že efektivní nakládání se státním majetkem je jednou z jeho klíčových priorit, ale primárně mu jde o to, aby stát svým nepotřebným majetkem nebránil kvalitním rozvojovým projektům obcí a krajů nebo je raději přímo podpořil.

„Příkladem může být výstavba dostupného bydlení. Toto mi dává mnohem větší smysl než hurá výprodej státního majetku, byť v obecné rovině souhlasím, že stát nemá podnikat tam, kde ze zásadního důvodu podnikat nemusí,“ dodal.

To, že se vláda nakonec nepokusí prodejem nějakého státního majetku vylepšit státní finance, však nemusí být definitivní. „Až se pro něco rozhodneme, tak to oznámíme,“ sdělil v úterý premiér Petr Fiala na dotaz Práva, zdali se vláda chystá prodat některé státní podniky. Plán TOP 09 však příliš nenadchl ani další vládní stranu, STAN.

Ředitel Budvaru: Prodej by státní rozpočet nezachránil

Ekonomika

„Nejsme v situaci, kdy je hlavním problémem výše schodku státního rozpočtu. Jsme v hospodářské krizi, musíme primárně řešit inflaci. Je v této době běžné, že se státy zadlužují. Na vyrovnaný rozpočet klaďme důraz v době prosperity,“ uvedl pro Právo předseda Rozpočtového výboru Josef Bernard z hnutí STAN.

Lidovci by neprodávali

Budvar by neprodával ani ministr práce a sociálních věcí a šéf lidovců Marian Jurečka. „Pokud mám mluvit za svůj resort, tak aktuálně nemáme na prodej majetek, který bychom nepotřebovali. Úspory se snažíme hledat jinou cestou, například postupnou digitalizací. Prodej státních podniků je samozřejmě jedna z cest, jak do státního rozpočtu přinést další finance, nicméně tento krok neřeší strukturální deficit státního rozpočtu,“ řekl Právu.

„Pokud mám být konkrétní, tak si nemyslím, že například prodej pivovaru Budvar by bylo šťastné řešení. Příjmy, které generuje do státního rozpočtu, jsou pro náš stát zajímavé,“ dodal.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše by se diskuse v koalici „měla vést o daňovém mixu a systémovém nastavení struktury příjmů a výdajů, nikoliv o prodávání firem a budov“. Také Bartoš ale už před volbami podobně jako šéfka TOP 09 tvrdil, že není důvod, aby stát provozoval pivovar.

„Lhaní vlády o špatných financích Česka je účelové, protože máme šesté nejlepší veřejné finance. To, že chtějí privatizovat státní podniky, považuji za skandální a jsem z toho v šoku,“ řekl Právu předseda ANO a expremiér Andrej Babiš.

Vzácná značka
O koupi Budvaru se už před 19 lety zajímal belgický koncern Anheuser-Busch InBev, největší výrobce a prodejce piva na světě. Mezitím v ČR koupil jiný českobudějovický Pivovar Samson.
Při případném prodeji Budvaru by obchod musel zohlednit i soudy o vzácnou značku.
Anheuser-Busch, největší pivovarník v USA, vede totiž přes sto let s Budvarem spory ohledně používání ochranné známky Budweiser. Po celém světě proběhly na dvě stovky soudních sporů. Ne ve všech budějovický podnik vyhrál. Ve Spojených státech nakonec pro své pivo používá označení Czechvar, zatímco Anheuser-Busch má Budweiser. V EU se pak americké pivo nabízí pod označením Bud.

Anketa

Měla by podle vás Česká republika prodat pivovar Budvar?
Ano
10,3 %
Ne
89,7 %
Celkem hlasovalo 39508 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám