Hlavní obsah

Německo poskytlo data ze švýcarských účtů, aby se zjistilo, zda 2,5 biliónu na nich bylo zdaněno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Düsseldorf

Německá spolková země Severní Porýní-Vestfálsko získala údaje o švýcarských bankovních účtech, na kterých je uloženo více než 100 miliard švýcarských franků (2,5 biliónu Kč). Předala je 27 státům, aby prověřily, zda byly z těchto peněz řádně zaplaceny daně. Informovalo o tom ve čtvrtek tamní ministerstvo financí.

Foto: Profimedia.cz

Ministr financí Severního Porýní-Vestfálska Norbert Walter-Borjans

Článek

Data pocházejí z kompaktních disků, které spolková země Severní Porýní-Vestfálsko v minulosti koupila a přezkoumala.

"Máme co dělat s celým odvětvím zabývajícím se daňovými úniky," uvedl tamní ministr financí Norbert Walter-Borjans. Podle ministerstva se údaje týkají téměř všech členských zemí Evropské unie.

Konec směšným pokutám?

Walter-Borjans ve čtvrtek rovněž vyzval k přísnějšímu postihování bank, které svým zákazníkům napomáhají k daňovým únikům.

"Nestačí ukázat prstem na jednotlivé bankovní zaměstnance," řekl ministr podle agentury Bloomberg. "Musí být také možné pohnat k zodpovědnosti samotnou banku. A nemělo by jít o vleklý proces, který nakonec vyústí ve směšnou pokutu," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám