Hlavní obsah

Na svátek republiky zůstanou velké obchody zavřené

Novinky, tov

Na sté výročí vzniku Československa v neděli 28. října opět zůstanou zavřené velké obchody kvůli zákonu, který začal platit právě před dvěma lety.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

O vybraných svátcích se v ČR v některých obchodech nakupovat nesmí. Ilustrační foto

Článek

Zavřené musí zůstat obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních, ale také všechny bazary, zastavárny a sběrny. Omezení opakovaně kritizuje Svaz obchodu a cestovního ruchu CR.

„Tato regulace nemá smysl. Obtěžuje lidi, kteří netuší, kdy a kde bude zavřeno, a komplikuje jim život. Není s ní spokojena ani většina pracovníků v obchodech, kteří chtějí mít možnost volby, kdy pracovat a kdy si vzít volno,” řekl Novinkám prezident SOCR Tomáš Prouza.

Podle něj zbytečně poškozuje i malé obchody, které by mohly mít otevřeno – ale jsou v nákupním centru, jehož majitel raději zavře, protože se mu provoz nákupního centra s půlkou zavřených obchodů nevyplatí. V nákupních centrech jsou i restaurace a provozovatelé dalších služeb, kteří přicházejí o potenciální zákazníky a možnost provozovat svoji podnikatelskou činnost.

Svátky, kdy musí mít velké obchody zavřeno
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
Velikonoční pondělí
8. květen – Den vítězství
28. září – Den české státnosti
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu
24. prosince – Štědrý den – prodej omezen do 12 hodin
25. prosinec – 1. svátek vánoční
26. prosinec – 2. svátek vánoční

„Častým argumentem zastánců zákona je ochrana zaměstnanců, ale bohužel v tomto případě jsou argumenty rovněž liché, protože se jedná o ochranu zaměstnanců pouze velkých obchodů. Proč je třeba chránit ty z velkých obchodů a z malých nikoliv? Jaký je v nich rozdíl, že se na ně regulace nevztahuje? Jedná se přece o jasnou diskriminaci,” dodal Prouza.

Zaměstnanci mnoha obchodů, které nesmějí mít otevřeno, navíc stejně do práce musí přijít, protože provozovatelé využívají těchto dnů k inventurám.

Proti zákonu podala koncem roku 2016 stížnost k Ústavnímu soudu skupina senátorů. Stížnost vedle SOCR podpořila i Hospodářská komora.

Odbory jsou spokojené

Zákon, který před dvěma lety prošel hlasy ČSSD, KDU-ČSL a KSČM, podporují odbory s tím, že zaměstnanci obchodů tak mohou trávit sváteční čas s rodinou.

„Zákon platí dva roky, za tuto dobu vstoupil do povědomí zaměstnanců i veřejnosti a obě strany jsou s ním spokojeny. Z našeho pohledu není důvod zákon měnit, maximálně ho rozšířit na všechny svátky, neboť co připouštíme, je, že veřejnost může být trochu zmatená, který den jsou provozní jednotky uzavřeny. V době, kdy byl zákon předkládán, však bylo sedm dnů přijatelným kompromisem,“ řekla Novinkám prezidentka Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb Renáta Burianová.

Podobné omezení platí i v některých dalších evropských zemích. Rozšíření zákazu na všechny svátky prosazuje také lidovecký poslanec Jiří Mihola.

Regulace na druhou stranu pomáhá prodejům menších prodejen a e-shopům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám