Hlavní obsah

Mountfield koupili Číňané

– Praha

Zakladatel řetězce Mountfield, který je zaměřen na prodej zahradní techniky a vybavení pro kutily, Ivan Drbohlav prodal svůj majoritní podíl ve společnosti čínské investiční firmě Eurasia Development Group Limited se sídlem v Hong Kongu. Ve středu to potvrdil Novinkám. Hodnotu transakce odmítl upřesnit, uvedl ale, že je spokojen a zbytek akcionářů také.

Foto: Jan Černý, ČTK

Prodejna Mountfieldu

Článek

„Přestože jsme se dohodli, že nebudeme říkat cenu, myslím si, že je to dobré vyvrcholení 26leté práce,“ řekl Novinkám Drbohlav s tím, že po určitou dobu bude ve společnosti působit dál. „Jsem s transakcí spokojen, naši akcionáři také. Ta investice bude vhodná pro vývoj naší firmy,“ dodal.

Drbohlav založil Mountfield v roce 1991, kdy otevřel v Mnichovicích u Prahy první prodejnu. Ke konci loňského roku držel podíl ve výši 71,5 procenta. Akciová společnost měla základní kapitál 604 miliónů korun. V současnosti má firma v České republice 57 prodejen, dalších 17 na Slovensku.

O prodeji Drbohlav podle svých slov začal uvažovat před rokem. „Hodně spolupracujeme s Čínou a znám tam různé investiční firmy, tak jsem se rozhodl, že by to nebylo špatné. Tu firmu znám, absolvovali jsme mnoho setkání,“ uvedl k prodeji. „Měli zájem, protože vyhledávají ve střední a východní Evropě jedničky na trhu, což my jsme,“ dodal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ivan Drbohlav, zakladatel firmy Mountfield, na archivním snímku.

Mountfield loni zvýšil tržby o 15 procent na 4,5 miliardy korun. V roce 2014 firma měla tržby 3,9 miliardy korun a zvýšila šestkrát zisk na 84 miliónů korun. Obrat trhu se zbožím pro dům, bydlení a zahradu činí v Česku zhruba 30 miliard korun ročně.

V roce 2006 se stala společnost generálním sponzorem extraligového hokejového klubu v Českých Budějovicích - HC Mountfield České Budějovice. V roce 2013 se firma nedohodla s městem České Budějovice a Budějovickým Budvarem na podmínkách smluv a odešla s extraligovou licencí i s mužstvem do Hradce Králové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám