Hlavní obsah

Dopravní podnik obnovil dopravu na Ústecku

– ÚSTÍ NAD LABEM
Právo, Tomáš Prchal

Dopravní podnik Ústeckého kraje (DPÚK) obnovil v pátek v šest hodin odpoledne dopravu v Ústeckém kraji. Zastavil ji v úterý, protože kraj mu neplatí ztráty a už v květnu s ním vypověděl smlouvu. Kraj bude s dopravním podnikem o náhradách za ztráty jednat.

Článek

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc (ODS) řekl, že dopravce změnil názor pod tlakem veřejného mínění . Podnik má od kraje přislíbeny úhrady za ještě v pondělí platných podmínek včetně záloh ve výši 80 procent nákladů.

Spor mezi DPÚK a Ústeckým krajem ohledně uhrazení ztrát z osobní dopravy, který zapříčinil kolaps autobusové dopravy v kraji, by měl podle DPÚK vyřešit soud. "DPÚK deklaruje, že v tuto chvíli nemá cenu řešit sporné věci, nechť o nich rozhodnou soudy," řekl mluvčí Dopravního podniku Marek Ženkl.

Ještě dopoledne vyjelo jen minimum spojů

Pro čtyřicet tisíc obyvatel zajistil v pátek kraj jen 28 spojů. Zbylých 2 600 spojů, jejichž provoz zajišťoval Dopravní podnik Ústeckého kraje a které po sporech s krajským úřadem dopravce od úterka nevypravuje, znovu nevyjelo.

Hejtman Šulc řekl, že kraj zajistil několik linek u dopravců, kteří nabídli své služby. "Ti dostanou licence jiným způsobem, než na pravidelnou linkovou dopravu," řekl Šulc novinářům.

Řidič Dopravního podniku města Děčín Arnošt Andrejkovič v pátek Právu řekl, že když ráno přijel do Verneřic na Děčínsku, přivítali ho cestující nadšeným potleskem. "Venku totiž bylo dost chladno a pršelo. Lidi byli nadšení, že můžou nastoupit do vytopeného autobusu, který je navíc odveze do práce," řekl Andrejkovič.

Jedna z žen, která cestovala do Ústí nad Labem, odmítla uvěřit, že spoj jede zadarmo. "Po těch dnech nejistoty mi to připadá jako pohádka. Navíc když mi řidič řekl, že spoj určitě pojede i v pondělí," řekla žena. Andrejkovič, který v jednom spoji vezl zhruba třicet lidí, se bude mezi Verneřicemi na Děčínsku, Úštěkem na Litoměřicku a Ústím nad Labem točit celý pátek.

Autobusy Dopravního podniku města Ústí nad Labem vyrazily z krajské metropole i do nedaleké Dubice, Řehlovic či Rýdeče na Ústecku. Na obnovených spojích jezdí lidé zadarmo proto, že je platí podle mluvčí ústeckého krajského úřadu Šárky Roudnické kraj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám