Hlavní obsah

Babiš se v USA přimlouval za Smartwings, firmě tím mohl uškodit

Novinky, bož
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) se už v lednu přimlouval za aerolinky Smartwings v USA. Napsal tehdy vedení Boeingu, aby uznalo škodu za dva roky uzemněná letadla 737 MAX a dohodlo se na vyrovnání. Upozornila na to televize CNN Prima News. To by ale mohlo zkomplikovat možnost společnosti dosáhnout na státní pomoc, jejíž podmínkou je, že firma nebyla v existenčních problémech před 12. březnem.

Foto: Smartwings Group

Boeing 737 MAX 8 společnosti Smartwings

Článek

„(Firma) utrpěla do konce roku 2019 ztrátu více než 80 milionů dolarů. Tento fakt dostal vedení společnosti pod obrovský tlak. Bylo obtížné udržet společnost nad vodou s minimálními finančními rezervami, vedení se muselo spolehnout na bankovní půjčky, ovšem banky kvůli riziku už nechtějí půjčky prodlužovat,“ apeloval podle televize v lednu u vedení Boeingu premiér.

Skupina Smartwings, do níž patří aerolinky Smartwings a České aerolinie (ČSA), v posledních týdnech jednala o možné podpoře ze strany státu. Ve hře byly státní záruky na úvěr až 900 milionů korun. Za tento scénář se dlouhodobě stavěl ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy v jedné osobě Karel Havlíček (za ANO).

Po kritice takového postupu se však vláda přiklonila k úpravě podmínek nového programu Covid Plus pro velké zaměstnavatele, aby o něj mohly žádat i společnosti z dopravy a cestovního ruchu. Smartwings by tak mohly požádat o státní záruku na úvěr až do výše 1,2 miliardy korun.

Ekonomové: Vláda postupuje účelově, aby na pomoc dosáhly i Smartwings

Ekonomika

Jednou z podmínek ovšem je, že taková firma nebyla v existenčních problémech před 12. březnem letošního roku. Babišova slova z dopisu však naznačují, že by takovou podmínku Smartwings nemusely splnit.

Hrozí bankrot, psal Babiš

„Babiš se v dopise odkazuje na dopis, který 'v posledních dnech' odeslala Boeingu sama společnost Smartwings. Obsah tohoto dopisu není znám. Babiš v dopise říká, že Smarwtings hrozí bankrot, používá dokonce velmi ostrý výraz 'go down',” řekl Novinkám ředitel Liberálního institutu Martin Pánek, který dopis četl.

„Pokud totéž zaznělo i v samotném dopise Smartwings, je jasné, že Smartwings buď uváděly nepravdivou informaci vůči Boeingu, nebo se nemohou ucházet o podporu v rámci programu Covid Plus. Anebo si tento údaj přimyslel premiér Babiš, což by bylo opět na pováženou,” dodal Pánek.

Mluvčí firmy špatnou situaci popřela

Mluvčí společnosti Smartwings Vladimíra Dufková špatnou situaci firmy, o které psal Babiš, ve vyjádření pro Primu popřela: „Smartwings byla před koronakrizí zdravou společností. Společnost Smartwings vykázala kladný hospodářský výsledek za účetní období 2018 a 2019.“

Skupina Smartwings kvůli krizi propustí až 600 zaměstnanců

Ekonomika

Podle výroční zprávy za rok 2018 společnost vykázala čistý zisk 303,23 miliony korun. Výroční zprávu za rok 2019 zatím aerolinky nezveřejnily, podle vyjádření Dufkové však „i přes problémy způsobené uzemněním letadel Boeing 737 MAX Smartwings, a.s., vykázala v loňském roce zisk po zdanění ve výši 133,4 milionu korun”.

Ztrátu na odstavení Maxů společnost vyčíslila na 1,5 miliardy korun. Ve flotile jich má sedm, další dvě desítky jim měly být dodány do konce loňského roku. Podle dřívějších vyjádření Dufkové se ale „s touto skutečností velmi dobře vypořádaly”.

Reklama

Související články

Až 60 procent zaměstnanců ČSA může skončit

České aerolinie (ČSA) by mohly propustit až 60 procent zaměstnanců. S odvoláním na dopisy odborových organizací svým členům to v pátek uvedl server Zdopravy....

Smartwings dosáhnou na miliardovou pomoc státu

Firmy z odvětví cestovního ruchu a dopravní společnosti, jako například Smartwings, budou moci získat státní záruku od pěti milionů do dvou miliard korun....

Výběr článků

Načítám