Hlavní obsah

Telecom a Eurotel se v sobotu spojí v Telefónica O2

– PRAHA

Český Telecom a mobilní operátor Eurotel se od soboty 1. července spojí a dál budou vystupovat pod novým názvem Telefónica O2 Czech Republic. Firmy vlastní španělská firma Telefónica. Novinkám to potvrdilo tiskové oddělení Českého Telecomu.

Článek

Po 1. červenci přestanou Telecom a Eurotel existovat jako samostatné právní subjekty, ale jejich značky se na trhu budou objevovat ještě několik měsíců. Spojená firma očekává, že její výnosy a zisk v letošním roce budou zhruba na úrovni roku 2005.

Generální ředitel Telecomu Jaime Smith řekl, že přechod na novou společnou značku O2 by měl být z převážné části hotov před koncem roku. Ještě do konce letošního roku chce Telefónica O2 spustit nabídku nových společných služeb v pevných a mobilních sítích, sjednotit většinu prodejen, sjednotit péči o zákazníky a řízení marketingových kampaní.

Novou spojenou společnost nyní bude čekat tříleté období, kdy v prvním roce bude spojovat prodej a péči o zákazníky, ve druhém roce by se měla zaměřit na segmentaci tuzemského trhu a ve třetím integraci informačních technologií sítě a provozu.

Přínos fúze by se podle dřívějšího vyjádření firmy mohl pohybovat mezi 11 a 13 miliardami korun. Vývoj počtu zaměstnanců by měl podle Smithe záviset na výsledcích firmy i rozvoji trhu. Žádné cílové číslo podle něj neexistuje. Začátkem tohoto týdne uvedl, že v případě klesajících výnosů bude společnost v propouštění pokračovat. Nyní zaměstnávají Telecom a Eurotel dohromady kolem 10 000 lidí.

Obě společnosti dokončily právní a přípravné kroky k tomu, aby se mohly spojit. Svoji fúzi oznámily už v březnu. [celá zpráva]

Telecom značku Eurotel v budoucnu neobnoví

Telecom nepředpokládá, že by dosud velmi úspěšnou značku Eurotel někdy v budoucnu znovu využil. Vlastimil Sršeň z tiskového oddělení Českého telecomu upozornil na to, že po fúzi nevznikne nová společnost. Firma Eurotel zanikne a Český telecom ji převezme. Eurotel je nyní stoprocentní dceřinou firmou Českého Telecomu.

Telecom je od poloviny loňského roku součástí španělské Telefóniky. Ta získala od státu 51 procent akcií a dalších 18 procent odkoupila na trhu od ostatních akcionářů. Telefónica státu za těsný nadpoloviční podíl v Českém telecomu zaplatila na jaře roku 2005 82,6 miliardy korun. [celá zpráva]

Ve Španělsku se mobilní operátor, kterého vlastní Telefónica, jmenuje MoviStar. O2, jehož logo znamená chemickou značku kyslíku, je britský mobilní operátor, kterého Telefónica před nedávnem koupila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám