Hlavní obsah

Kraj nechal Nošovice zelinářům, firmě Hyundai nabídne Mošnov

Právo, Novinky, Anna Bortlíčková
OSTRAVA

Moravskoslezský kraj se nedohodl s majiteli pozemků v Nošovicích. Pokud do konce týdne nebude mít jistotu, že všechnu půdu vykoupí, začne automobilce Hyundai nabízet zónu Mošnov na Novojíčínsku. Automobilka má do konce roku oznámit, zda na severu Moravy postaví podnik za více než 30 miliard korun.

Článek

"Kraj vyčerpal všechny možnosti, které má k dispozici a na základě toho ukončuje přípravu zóny Nošovice s tím, že pokud do konce týdne nebude zóna připravena ze 100 procent, skončí jednání v celém rozsahu a kraj bude nabízet pouze zónu Mošnov," řekl hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský.

Zemědělské družstvo, které na pozemcích, jež chce kraj automobilce nabídnout, pěstuje zelí, dohodu odmítlo. Požaduje nejen peníze za půdu, ale také kompenzaci za to, že kraj nabídl náhradní půdu, která prý není tak úrodná. Pozemky nechtějí prodat ani další čtyři vlastníci, kterým prý ale nejde o peníze, ale o citové vazby k půdě.

"Pokud se nestane v Nošovicích zázrak, tak 15. prosince převezme město Ostrava strategickou iniciativu v oblasti Mošnova, aby investice Hyundai šla na Ostravsko. Nošovice tímto přestávají být prioritou," řekl na primátor Ostravy Aleš Zedník.

Náměstek hejtmana Pavel Drobil (ODS) uvedl, že kraj v pondělí sdělil firmě, která zajišťuje výkupy pozemků pro průmyslovou zónu Nošovice, aby naposledy obešla šest až sedm vlastníků, zda jsou za daných podmínek ochotni pozemky prodat. Zemědělskému družstvu kraj odeslal v pondělí dopis, aby nejpozději do 14. prosince sdělilo svou konkrétní představu o kompromisních podmínkách.

Pozemky v Mošnově prakticky připraveny

Náměstek ostravského primátora Petr Kajnar (ČSSD) uvedl, že z 216hektarové plochy v Mošnově je zhruba 80 hektarů soukromých. "Všechny jsou pokryty smlouvami o smlouvách budoucích, smlouvy na výkup 24 hektarů bude ve středu schvalovat zastupitelstvo," sdělil.

Hejtman Tošenovský dodal, že pokud padne zóna Nošovice definitivně a Hyundai se rozhodne pro Mošnov, bude kraj usilovat o to, aby stotisícovou kompenzaci z krajské pokladny za potíže při výstavbě zóny dostaly domácnosti v Mošnově. Stejnou částku už dříve kraj slíbil lidem v Nošovicích v případě, že by se tam automobilka stavěla.

Zástupci Hyundaie byli v ČR minulý týden, premiér Jiří Paroubek řekl, že stát pozemky vyvlastní. Do konce roku to však rozhodně nestihne. [celá zpráva]

Automobily ustoupily zelí

Zemědělské družstvo v Nošovicích vlastní v lokalitě asi půl hektaru půdy, ale hospodaří tam na 266 hektarech. Nošovičtí družstevníci za přesun hospodaření na náhradní pozemky požadovali kompenzaci 147 mil. korun a pronájem náhradních pozemků na patnáct let bez výpovědní lhůty.

Kraj jim původně nabídl kompenzaci 60 miliónů korun a pětiletý pronájem pozemků s roční výpovědní lhůtou. V pondělí už zástupci kraje hovořili o možnosti15letého pronájmu, ale opět s roční výpovědní lhůtou. Předseda zemědělského družstva Jiří Vícha Právu řekl, že ani to družstevníkům nedává jistotu, že na náhradních pozemcích budou moci hospodařit déle než rok.

"Dopis kraje jsme dostali v pondělí ve 12,30 hod. V představenstvu družstva projednáme kompromisní podmínky a zašleme to kraji. Budeme se snažit, abychom to stihli v termínu do 14. prosince, jak to kraj požaduje," dodal s tím, že si však není jistý, zda se podaří představenstvo svolat tak rychle.

Hyundai plánuje v nové továrně vyrobit až 300 tisíc vozů ročně, zaměstnat by chtěla 3000 lidí. Zda továrnu postaví, by se měla rozhodnout do konce roku. Do té doby už by kraj měl mít zónu připravenou a nabídnout ji.

Reklama

Související témata:

Související články

Hyundai bude stavět továrnu v ČR

Jihokorejská automobilka Hyundai si pro stavbu své nové továrny vybrala Českou republiku. S odvoláním na agenturu Reuters to v pátek uvedla ČTK. Ředitel...

Výběr článků

Načítám