Hlavní obsah

ČNB odhalila nové padělky bankovek, mají ochranný proužek

Novinky, tov

Na území Česka se objevily padělky pětisetkorunových a tisícikorunových bankovek takzvané inovované emise z let 2008 a 2009. Mají napodobený ochranný proužek nalepením fragmentů z pravého ochranného proužku bankovek nižších nominálních hodnot, například stokorun. V pondělí o tom informovala Česká národní banka (ČNB).

Foto: ČNB

Padělané bankovky

Článek

„Padělky se zatím vyskytly pouze v malém množství a jen na Moravě – Olomouc, Šumperk, Brno, Ostrava –, mohou se však rychle rozšířit do většího množství i jiných regionů,“ uvedla ČNB na svém webu.

V ostatních parametrech nejsou padělky příliš kvalitní, v pětistupňové škále nebezpečnosti jsou hodnoceny stupněm čtyři jako méně zdařilé, pouze jeden typ je hodnocen stupněm tři jako zdařilý.

Padělky jsou vytištěny inkoustovým tiskem. Chybí další ochranné prvky jako třeba vodoznak. Mikrotexty jsou nečitelné, nejsou napodobeny ani ochranné prvky v ultrafialové a infračervené oblasti světelného spektra.

Foto: ČNB

Padělané bankovky

Nezávisle na uvedených padělcích zaznamenala ČNB také výskyt pravých bankovek takzvané inovované emise stokorun vzor 2018 a pětisetkorun vzor 2009, z nichž byl částečně nebo zcela odstraněn ochranný proužek. Obě zbývající části bankovky pak byly k sobě přilepeny nebo předloženy jako necelé.

„Není vyloučeno, že takto odstraněné části ochranného proužku byly použity na padělané bankovky vyšších nominálních hodnot. Poškozené bankovky byly poté uvedeny do oběhu při platbách za zboží a služby, nebo byly učiněny pokusy o jejich výměnu jako běžně poškozených peněz,“ dodala centrální banka.

Anketa

Kontrolujete si někdy bankovky, zda nejsou padělané?
Ano
26,1 %
Ne
73,9 %
Celkem hlasovalo 990 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám