Hlavní obsah

Burzy po obnově obchodních rozhovorů USA s Čínou rostou

Akciové trhy zahájily týden růstem, což je podle analytiků reakce na víkendovou dohodu o obnovení obchodních rozhovorů mezi Spojenými státy a Čínou. Akcie v Japonsku, Číně i v Evropě se tak vyšplhaly zhruba na dvouměsíční maxima.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Burza v jihokorejském Soulu

Článek

Index německé burzy DAX ráno posiloval skoro o dvě procenta. Panevropský index STOXX 600 si krátce po zahájení obchodování připisoval 1,1 procenta. V zelených číslech zahájila obchody i pražská burza. V omezeném obchodování před otevřením Wall Street posilují o víc než procento také hlavní americké akciové indexy, uvedl Bloomberg.

Na obnovení obchodních rozhovorů se na sobotní schůzce na okraj summitu skupiny G20 dohodl americký prezident Donald Trump se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Trump uvedl, že prozatím nehodlá zavádět další cla na dovoz čínského zboží, a signalizoval vstřícnější postoj k čínskému výrobci telekomunikačních zařízení Huawei.

„Schůzka Trump-Si na G20 se zdá být mírným vítězstvím pro Čínu a krátkodobým pozitivem pro riziková aktiva,” uvedl ekonom Richard Franulovich ze společnosti Westpac.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v pondělí vzrostl o 2,13 procenta, index šanghajské akciové burzy Shanghai Composite stoupl o 2,22 procenta a byl  nejvýše od 30. dubna.

Akcie technologických firem těží ze sobotních výroků amerického prezidenta ohledně společnosti Huawei. Americké ministerstvo obchodu podle Trumpa v příštích dnech prozkoumá, zda by mělo odstranit Huawei ze seznamu podniků, kterým mohou americké firmy dodávat své produkty jen se zvláštním povolením, uvedla agentura Reuters.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Americký prezident Donald se svým čínským pretějškem Si Ťin-pchingem na summitu G-20 v Ósace

„Jsou to všechno příznivé zprávy pro akciový trh,” řekl k výsledkům schůzky prezidentů USA a Číny analytik Šogo Maekawa ze společnosti JPMorgan Asset Management. „Ta část o Huawei byla pro trh obzvlášť pozitivním překvapením,” dodal.

Na druhou stranu čínská státní média v neděli přispěchala s prohlášením, že cesta k dosažení dohody, která by ukončila obchodní válku, bude ještě dlouhá.

Dohoda o obnovení obchodních jednání mezi USA a Čínou na druhou stranu vedla k poklesu ceny zlata, které je považováno za bezpečné útočiště v období nejistoty. Zlato se propadlo o téměř dvě procenta na 1381,51 dolaru za troyskou unci, a je nejlevnější od 20. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám