Hlavní obsah

Kalamita v lesích. Těžba dřeva byla kvůli kůrovci a suchu rekordní

Novinky, tov

Těžba dřeva loni stoupla na 25,7 milionů metrů krychlových, a byla tak nejvyšší v historii, informoval v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Kalamitní situace v lesích se prohlubuje.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nejvyšší hodnoty těžby dřeva v historii ČR

Článek

Těžba dřeva loni s náskokem překonala předchozí rekordy z let 2017 a 2007, převažující podíl přitom měla nahodilá těžba, kterou si na rozdíl od té dlouhodobě plánované vynucují lesní škody způsobené škůdci či počasím.

„Samotná nahodilá těžba ve výši 23 milionů kubíků dřeva byla v loňském roce vyšší než celková těžba v jakémkoliv předchozím roce. Příčinou je kombinace několika faktorů, mezi nejvýznamnější patří velké sucho a napadení stromů hmyzími škůdci,“ řekl Jiří Hrbek z odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ.

Nejvíc se těžil smrk (87,2 procent), dále pak borovice (4,4 procent) a buk (2,5 procenta). Těžba listnatých dřevin zaujímala necelých šest procent z celkového objemu.

Nejvíce postižena kalamitou podle statistiků byla a je Morava, ale situace se výrazně zhoršila i na Vysočině a v Jihočeském kraji.

Lesy v Moravskoslezském kraji z ptačí perspektivy Video: Novinky

Umělé zalesňování loni proběhlo na ploše 21,2 tisíce hektarů, oproti minulému roku došlo k navýšení o 6,4 procenta. V reakci na zmíněnou kalamitu se více než dříve zalesňuje listnatými dřevinami.

Reklama

Související témata:

Související články

Kůrovec rozdělil Česko na dvě zóny

Vlastníci lesů mají od středy možnost odložit těžbu stromů (souší) z porostů, ze kterých již kůrovec vylétl, až do konce roku 2022. Zachována zůstává povinnost...

Výběr článků

Načítám