Hlavní obsah

ČNB přidá do devizových rezerv čínský jüan

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká národní banka se rozhodla zařadit do devizových rezerv čínskou měnu jüan (oficiální název renminbi). Informaci HN na dotaz Novinek potvrdila mluvčí ČNB Markéta Fišerová.

Foto: Reuters

Dluh začíná být jednou z největších hrozeb pro Čínu.

Článek

„Bankovní rada takto rozhodla letos. Důvodem schválení renminbi (RMB) jako měny pro devizové rezervy ČNB byla mimo jiné skutečnost, že RMB bylo v roce 2016 zahrnuto do košové měny SDR, což je měna Mezinárodního měnového fondu, kterou ČNB drží,” uvedla mluvčí centrální banky Fišerová.

ČNB zatím čínskou měnu nenakoupila, ale chystá se k tomu.

Čínská měna se podle Fišerové postupem času stala jednou z nejpoužívanějších obchodních měn, a to díky rostoucímu podílu Číny na světovém obchodu.

„Přestože obchodní měna ještě neznamená rezervní měnu, ČNB sleduje jak rozvoj čínské měny coby investiční měny, tak vývoj správy devizových rezerv ostatních centrálních bank, z nichž některé například centrální banky Austrálie, Švýcarska, Slovensko, Rakousko, Itálie, Malajsie či Mexiko již do RMB investují,” dodala.

Rezervními měnami ČNB jsou dosud euro, americký dolar, kanadský dolar, australský dolar, britská libra, švédská koruna, japonský jen a zmíněná umělá měna SDR. Rozložením do více měn se ČNB brání proti kolísání kurzů měn. Detailní informace o složení rezerv v jednotlivých měnách nezveřejňuje.

Ke konci loňského roku ČNB držela devizové rezervy v přepočtu za 3,2 bilionu korun, vyplývá z výroční zprávy banky. Rezervy výrazně nabobtnaly v předchozích letech kvůli intervencím centrální banky s cílem bránit posílení české měny pod 27 korun za euro. Při intervencích ČNB ve velkém nakupovala eura a prodávala koruny. Intervence ukončila v dubnu 2017.

Reklama

Související témata:

Související články

ČNB zhoršila odhad růstu ekonomiky

Česká národní banka (ČNB) v nové prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 2,5 procenta a pro příští rok na 2,8 procenta. Na tiskové...

Výběr článků

Načítám