Hlavní obsah

Americká cla na čínské zboží se vyhnou jen lékům či minerálům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Seznam výrobků, které by mohly podléhat americkým clům ve výši až 25 procent uvaleným na čínské zboží, zahrnuje i mobily či laptopy. Mezi výrobky se ale neobjevují léky nebo vzácné minerály, uvedl Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR).

Foto: Aly Song, Reuters

Kontejnery v šanghajském přístavu. Ilustrační foto

Článek

Spojené státy zvažují uvalení cel na zboží dovážené z Číny v hodnotě přibližně 300 miliard dolarů ročně. Podle USTR se 17. června uskuteční veřejné slyšení k seznamu 3805 kategorií výrobků, které by mohly podléhat clům ve výši až 25 procent. Týden po skončení slyšení se mají uskutečnit závěrečné komentáře k jednotlivým položkám.

Argumentační období bude pravděpodobně dokončeno ještě před cestou amerického prezidenta Donalda Trumpa na summit G20 v Japonsku ve dnech 28. a 29. června. Trump se tam setká i se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem a načasování procesu by mu mělo umožnit být v pozici, kdy bude moci nařídit aktivaci cel.

Obchodní válka eskaluje 

Navrhovaný seznam zahrnuje téměř všechny spotřebitelské výrobky, jichž se netýkala předchozí cla. Ta se vztahovala na čínský dovoz v ročním objemu přibližně 250 miliard dolarů.

Seznam o téměř 140 stranách zahrnuje například oblečení, obuv, knihy, maso, motocykly, zábavní pyrotechniku nebo hudební nástroje. Chybí v něm ale léky a vybrané lékařské výrobky nebo vzácné nerosty. Některé z nich jsou důležité pro výrobu elektromobilů a obranný či farmaceutický průmysl, poznamenala agentura Reuters.

Bílý dům se pomocí cel snaží vytvořit tlak na Peking, aby snížil přebytek Číny v obchodování se Spojenými státy. Cla jsou ale i reakcí na údajné krádeže duševního vlastnictví amerických podniků. Čína na americké kroky reaguje protiopatřeními.

Reklama

Výběr článků

Načítám