Hlavní obsah

Obchodní válka pokračuje. Čína se brání Trumpovým clům

Novinky, bož
Aktualizováno

Čína zvyšuje cla na dovoz amerického zboží v objemu 60 miliard dolarů (1,37 bilionu korun) z 10 na 25 procent. Peking to oznámil v pondělí s tím, že jde o odpověď na americký protekcionismus. Konkrétně čínská vláda reaguje na zvýšení amerických cel na dovoz čínského zboží, k němuž přikročil americký prezident Donald Trump.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Americký prezident Donald Trump v Pekingu (archivní snímek z listopadu 2017).

Článek

Nové sazby dovozních cel začnou platit od prvního června, uvedl Peking. „Čínská úprava celních opatření je odpovědí na americký unilateralismus a obchodní protekcionismus,“ napsalo pekingské ministerstvo financí v prohlášení.

Čína reaguje na eskalaci obchodní války ze strany amerického prezidenta Trumpa. Ten přikročil ke zpřísnění obchodních opatření vůči Číně navzdory pokračujícím jednáním, jež měla spory mezi oběma zeměmi vyřešit.

USA v pátek zvýšily desetiprocentní clo na zboží z Číny v objemu 200 miliard dolarů (4,6 bilionu korun) na 25 procent.

Trump v pátek také pohrozil, že Washington zavede 25procentní clo i na výrobky v objemu 325 miliard dolarů (7,5 bilionu korun), které dosud clu nepodléhají. K tomu následně přikročil v sobotu.

Protekcionismus, ochranářství
Protekcionismus (nebo také ochranářství) je termín, který popisuje upřednostňování a ochranu domácích výrobků, služeb a pracovníků před zahraniční konkurencí. Obvykle nepoškozuje jen dovážející zemi, ale i stranu, která cla uvalila. Opatření totiž vedou k vyšším cenám zboží i služeb a zpomalují hospodářský růst.

Reklama

Výběr článků

Načítám