Hlavní obsah

Češi vodou nešetří, denně spotřebují 90 litrů

Novinky, tov

I přes problémy se suchem Češi vodou moc nešetří, spotřeba naopak roste. Každý loni v průměru spotřeboval 89,2 litru vody na den, o 0,5 litru více než v předchozím roce, vyplývá z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj spotřeby vody v domácnostech na osobu a den od roku 2005

Článek

„Nejvyšší spotřeba vody v domácnostech je v Praze. Převyšuje 107 litrů na osobu za den. Nejnižší je naopak ve Zlínském kraji, kde je přibližně o 32 litrů menší,“ uvedla Soňa Horáčková z ČSÚ.

Na přelomu tisíciletí sice spotřeba vody oproti 90. letům minulého století značně klesla, od roku 2013 ale začala zase postupně růst. Zmíněných 89,2 litru na osobu a den udává spotřebu vody fakturované domácnostem. Celková spotřeba vody včetně firem, škol apod. po rozpočítání na osobu vycházela loni na 133,5 litru na den. V roce 2017 to bylo 131,7 litru vody.

Ceny vodného a stočného rostou. Pitná voda stála v roce 2018 průměrně 38,10 Kč za metr krychlový bez DPH, cena stočného dosáhla v průměru 33,40 Kč za metr krychlový bez DPH, uvedli statistici.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj celkové spotřeby vody na osobu a den od roku 2005

Vodou z veřejných vodovodů není zásobeno přes pět procent obyvatel ČR.

Již několikátým rokem se ztráty vody v potrubní síti v ČR drží pod úrovní 17 procent, v roce 2004 to přitom představovalo více než 21 procent, dodali statistici.

Dohromady všichni odběratelé v Česku spotřebovali celkem 370 milionů kubíků podzemních vod, povrchové vody bylo odebráno 1221 milionů metrů krychlových. Do toků bylo zpět vypuštěno 1541 milionů kubíků odpadních vod.

Sucha se opakují

V posledních dnech se do Česka vrátil déšť, hladiny podzemních vod jsou ale stále nízko a podle expertů hrozí další suché léto.

„Již od roku 2014 jsme zažívali suchá období, negativní dopady sucha se neustále kumulují. Nejhorší byly roky 2015 a 2018, s ohledem na aktuální vývoj hydrologické situace to vypadá, že i letošní rok zřejmě bude následovat rok loňský,” řekl Novinkám Petr Kubala, ředitel státního podniku povodí Vltavy a představenstva svazu vodního hospodářství.

„Protože nedochází k obnovování zdrojů jak povrchových vod, tak podzemních vod, dopady by mohly být výrazně horší,” soudí.

Anketa

Zajímáte se o spotřebu vody ve své domácnosti?
Ano, snažím se šetřit s ní.
82,4 %
Ano, ale nijak zvlášť s ní nešetřím.
8,8 %
Ne
8,8 %
Celkem hlasovalo 34 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám