Hlavní obsah

Faux pas na Slovensku: Na minerálku k MS dali text německé hymny z nacistické éry

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Výrobci slovenské minerálky Budiš se podařilo faux pas před hokejovým šampionátem, který se letos koná v Bratislavě a v Košicích. Na některé etikety dal vytisknout část textu staré německé hymny „Deutschland, Deutschland über alles“. Text se přestal používat po druhé světové válce, protože byl spojen s obdobím nacismu.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Hokejoví fanoušci na Slovensku (ilustrační foto)

Článek

Společnost Budiš, jejíž minerálky patří na Slovensku k neprodávanějším značkám, se za použití kontroverzního textu na etiketách omluvila a oznámila, že lahve stáhla z oběhu.

Před světovým šampionátem prodává Budiš své minerálky s etiketami, které zobrazují hráče jednotlivých reprezentací a fanouškovské pokřiky dané země. Etiketa s českým hráčem obsahuje například text „Češi, do toho!“ a „Kdo neskáče, není Čech“.

„Naším zájmem bylo představit jednotlivé země, ale v tomto případě jsme si neuvědomili historické souvislosti. Jsme si plně vědomi toho, že neznalost nás neomlouvá, a proto za vzniklou situaci přebíráme plnou odpovědnost,“ napsal v prohlášení výrobce minerálky.

Ve stanovisku se omluvila i agentura Wiktor Leo Burnett, která kampaň pro Budiš připravovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám