Hlavní obsah

Ceny už rostou o tři procenta, brambory dokonce o 75 procent

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meziroční růst spotřebitelských cen v březnu zrychlil na tři procenta, v únoru to bylo 2,7 procenta. Vyplývá to z dat, jež ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). ČNB přitom cílí na dvouprocentní inflaci. Mezi únorem a březnem ceny vzrostly o 0,2 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Inflace v Česku

Článek

„Jednalo se o nejvyšší meziroční růst cen od října 2012,” uvedla Pavla Šedivá z oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

„Toto zvýšení bylo ovlivněno např. vyššími cenami brambor o téměř 75 procent, elektřiny skoro o 12 procent a pohonných hmot přibližně o dvě procenta,” dodala.

U řady položek zpomaluje zlevňování. Například vejce ještě v únoru zlevňovala meziročně o 14,7 procenta, zatímco v březnu jsou meziročně již jen o 8,1 procenta levnější. Ovoce zlevnilo meziročně o 9,5 procenta, zatímco v únoru to bylo o 11,8.

Česká národní banka (ČNB) cílí na dvouprocentní inflaci od prosince 2005, nicméně má takzvané toleranční pásmo mezi jedním a třemi procenty. Právě na horní hranici tohoto tolerančního pásma se teď inflace dostala.

Od konce roku 2013 do dubna 2017 centrální bankéři proti příliš nízké inflaci bojovali takzvanými intervencemi (oficiálně kurzovým závazkem), kdy prostřednictvím nákupu eur drželi kurz koruny nad hranicí 27 korun.

„Ačkoli je inflace na hranici horního tolerančního pásma ČNB, centrální banka nebude z tohoto vývoje příliš nervózní, protože od května by měla začít inflace opět zpomalovat, a to zejména z titulu vyšší srovnávací základny u cen pohonných hmot,” domnívá se hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

„Částečně by měly pomoct také nižší ceny potravin z titulu příchodu první letošní úrody na trh,” dodal. „Obecně však platí, že ve směru růstu cen působí letos zejména ceny služeb. Ty sice představují zhruba 35 procent spotřebitelského koše, v letošním roce však rostou poměrně svižně,” připomněl Seidler.

V lednu a únoru rostly ceny služeb o 3,9 procenta, v březnu o 3,7 procenta. „Hlavní roli v tomto ohledu hrají ceny bydlení, které letos zrychlily a k růstu inflace o tři procenta přispívají 1,5procentního bodu, tedy polovinou,” upozornil Seidler.

Podle ekonoma by vyšší inflace a výhled na příští měsíce umožňoval, aby ČNB dále mírně zvýšila úrokové sazby. „Nejistotou je v tomto ohledu však vývoj v zahraničí. Ten by musel přinést v následujících týdnech určité zklidnění, aby se ČNB rozhodla zvýšit sazby již na svém příštím květnovém jednání,” uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám