Hlavní obsah

Vyhledávače budou platit daň z odkazu, kontroverzní směrnici schválili europoslanci

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropští poslanci v úterý schválili směrnici k ochraně autorských práv na internetu. Návrh prošel včetně kontroverzních článků 11 a 13. Členské státy Evropské unie (EU) mají dva roky na implementaci pravidel do národní legislativy. Většina českých europoslanců byla proti, pro směrnici se vyslovili jen lidovci Pavel Svoboda a Michaela Šojdrová.

Foto: Jean Francois Badias, ČTK/AP

Jednací sál Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Článek

Směrnice obsahuje dva kontroverzní články 11 a 13. První zmiňovaný je často označován jako „daň z odkazu“. Navrhovatelé chtějí, aby vyhledávače, sociální sítě a podobné služby platily vydavatelstvím za odkazy na články.

Článek 13 zase ukládá internetovým platformám povinnost zabývat se tím, zda uživateli nahrávaný obsah neporušuje autorská práva.

Pro směrnici se vyslovilo 348 poslanců, 274 bylo proti. Většina českých europoslanců byla proti směrnici. Pro byli jen Pavel Svoboda a Michaela Šojdrová (oba KDU-ČSL). Zdrželi se Luděk Niedermayer (TOP 09), Miroslav Poche (ČSSD), Stanislav Polčák (STAN), Dita Charanzová a Martina Dlabajová (obě ANO).

Proti směrnici hlasovali: Petr Ježek, Pavel Telička (oba nestraníci ve frakci liberálních demokratů), Jiří Payne (Svobodní), Jaromír Kohlíček, Kateřina Konečná, Jiří Maštálka (všichni KSČM), Jiří Pospíšil (TOP 09), Jaromír Štětina (nestraník ve frakci evropských lidovců), Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), Evžen Tošenovský, Jan Zahradil (oba ODS), Olga Sehnalová, Jan Keller (oba ČSSD).

Hlasovalo se i o návrhu, aby se hlasovalo o pozměňovacích návrzích, včetně vyškrtnutí obou kontroverzních článků. Tento návrh však neprošel o pět hlasů, upozornila na Twitteru pirátská europoslankyně Julia Reda. Novela tak nakonec prošla včetně kontroverzních článků.

Petici proti kontroverzní normě podepsalo více než pět milionů lidí, na protest kvůli ní nedávno na den stála česká Wikipedie a konaly se i protesty v ulicích.

Návrh, aby se o kontroverzních článcích včetně takzvané daně z odkazu hlasovalo zvlášť, neprošel o pět hlasů, upozornila europoslankyně Julia Reda

Evropští akademici upozorňují na to, že daň z odkazu výrazně omezí dostupnost informací prostřednictvím internetu, protože jednotlivé platformy nebudou ochotné platit vydavatelstvím peníze za to, že jim přivádí čtenáře.

Paradoxní je, že za tento článek lobovala i vydavatelství, která na sociálních sítích sama sdílejí odkazy na svůj obsah. Podle novely by za to nově mohla inkasovat peníze.

„Je velmi pravděpodobné, že by schválení návrhu omezilo volný tok informací, který je přitom pro fungování demokratické společnosti klíčový. Přestože cílem je ocenit lépe tvůrce a novináře, pravděpodobně bude v praxi efekt přesně opačný,“ stojí v otevřeném prohlášení evropských akademiků.

V konečném důsledku by se to tedy nejvíce dotklo samotných uživatelů, kteří by přišli na internetu o možnost snadno vyhledat všechny informace a související články o věcech, které je zajímají.

Reklama

Výběr článků

Načítám