Hlavní obsah

Nejšťastnější zemí světa je Finsko, Česko poskočilo na 20. místo

Novinky, ČTK, tov, bož

Nejšťastnější zemí na světě se letos opět stalo Finsko. V žebříčku 156 zemí se za ním umístilo Dánsko, Norsko, Island a Nizozemsko. Česko si o jednu příčku polepšilo na 20. místo. Je tak zároveň nejšťastnější zemí ze středoevropské Visegrádské skupiny. Slovensko je na 38. příčce, uvádí zpráva, kterou každoročně vypracovává agentura OSN.

Foto: Profimedia.cz

Trh v Helsinkách

Článek

Zpráva hodnotila země v šesti klíčových kategoriích, kterými je příjem, svoboda, důvěra, střední délka života, sociální podpora a štědrost.

„První desítka zemí je silná ve všech šesti kategoriích,” uvedl spoluautor zprávy John Helliwell, emeritní profesor Univerzity Britské Kolumbie. A to neplatí jen pro rodilé obyvatele. „Pravdou je, že loni byli všichni Finové šťastnější než obyvatelé ostatních zemí, ale také jejich přistěhovalci byli nejšťastnějšími přistěhovalci na světě. Není to o finské DNA. Jde o způsob života,” řekl Helliwell.

Poukázal na to, že lidé ve Finsku platí vyšší daně za sociální záchrannou síť, důvěřují vládě, žijí ve svobodě, jsou velkorysí a starají se jeden o druhého.

Nejšťastnější země světa
1. Finsko
2. Dánsko
3. Norsko
4. Island
5. Nizozemsko
6. Švýcarsko
7. Švédsko
8. Nový Zéland
9. Kanada
10. Rakousko
19. USA
20. Česko
38. Slovensko
Zdroj: WHR

Rozdíly mezi prvními zeměmi jsou malé a pořadí se každoročně mírně mění. Letos stanulo na šesté příčce Švýcarsko, následuje Švédsko, Nový Zéland, Kanada a desítku nejšťastnějších uzavírá Rakousko, které vytlačilo Austrálii na 11. místo.

Česko je nešťastnější z Visegrádké čtyřky

Česká republika se posunula z 21. na 20. místo. Slovensko vystoupilo na 38. z loňského 39. místa. Jak si všiml magazín Visegrad Insight, Česko je nejšťastnější zemí z Visegrádké čtyřky. Za 38. Slovenskem je 40. Polsko a 62. Maďarsko.

Mezi prvními deseti státy neskončila žádná ze supervelmocí. Spojené státy si o jednu příčku pohoršily a skončily 19. Británie si sice o tři příčky polepšila a stanula na 15. místě, ale pohoršilo si Německo z 15. na 17. místo, Japonsko z 54. na 58., Rusko z 59. na 68. a Čína z 86. na 93. místo.

Nejnešťastnější jsou podle průzkumu lidé v Jižním Súdánu, který skončil na 156. místě. Před ním se umístila Středoafrická republika (155.), Afghánistán (154.), Tanzanie (153.) a Rwanda (152).

Reklama

Výběr článků

Načítám