Hlavní obsah

Prodejce oděvů Primark zavedl genderově neutrální převlékací kabinky

Irský oděvní řetězec Primark vyvolal poprask, když v některých svých britských obchodech zrušil oddělené kabinky pro muže a pro ženy. V prvních prodejnách zavedl genderově neutrální šatny. Někteří zákazníci hrozí, že řetězec budou bojkotovat, napsal britský server Mirror.

Foto: Profimedia.cz

Primark reaguje i na incident z Coventry, kde obsluha donutila jednoho z klientů před použitím kabinky předložit pas.

Článek

Řetězec na rozdíl od řady jiných obchodů měl dosud kabinky oddělené podle pohlaví. Rozhodnutí společnosti od této politiky ustoupit kvitovali bojovníci za rovnoprávnost.

Někteří zákazníci si totiž v minulosti stěžovali na nerovné zacházení ze strany řetězce. Loni v dubnu měla třeba obsluha v Coventry donutit jednoho z klientů před použitím kabinky předložit pas.

Některých klientů se však rozhodnutí dotklo. Jeden z nich například na sociální síti uvedl: „Už u vás nebudu nakupovat.” Uživatel řetězec obvinil, že snaží zavděčit menšině a kašle na většinu. „Soukromí v převlékacích kabinkách pro ženy a děti,” dodal rozčilený zákazník.

Unisexové kabinky zatím Primark zavedl ve dvou obchodech ve městě Gravesend v hrabství Kent a ve městě Hastings ve Východním Sussexu.

V únoru 2019 Primark oznámil, že otevře prodejnu i v Česku. Kdy a kde to bude, dosud neupřesnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám