Hlavní obsah

Obří investice. Fiat Chrysler vrazí do tří továren v USA 100 miliard

Novinky, bož

Americká automobilová skupin Fiat Chrysler investuje 4,5 miliardy dolarů (101,4 miliardy korun) do stavby nové továrny značky Jeep v americkém státě Michigan a do rozšíření dvou dalších. Informoval o tom deník Financial Times. Firma uvedla, že chce vytvořit 6500 nových pracovních míst.

Foto: Carlos Osorio, ČTK/AP

Vozy značky Jeep před továrnou v Detroitu.

Článek

Podle deníku je zpráva ohromným povzbuzením pro ambice prezidenta Donalda Trumpa obnovit americký automobilový průmysl. První montovna se začne stavět do léta.

Šéf společnosti Mike Manley uvedl, že investice by měla umožnit produkci hybridních a elektrických modelů.

Foto: FCA

Fiat Chrysler Group

V detroitské továrně, kde se dosud vyráběly motory, se podle firmy nově budou vyrábět modely Jeep Grand Cherokee a další model, jehož jméno a podoba dosud nebyly zveřejněny. Jen do této transformace Fiat Chrysler investuje 1,6 miliardy dolarů (36 miliard korun) a předpokládá, že zde vznikne 3850 nových míst.

Právě Michigan byl v minulosti závislý na automobilovém průmyslu a následně ho těžce zasáhl následný úpadek tohoto odvětví. Metropole Detroit v roce 2013 vyhlásila bankrot. Mezi lety 1950 a 2015 počet obyvatel Detroitu klesl z 1,85 milionu na 677 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám