Hlavní obsah

Státní dluh klesl na 1,622 bilionu

Novinky, tov

Státní dluh loni mírně klesl o 2,7 miliardy korun na 1,622 bilionu korun. Informovalo o tom v pátek ministerstvo financí.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj státního dluhu ČR

Článek

V poměru k HDP státní dluh klesá už pátý rok v řadě. Podíl státního dluhu vůči roční produkci ekonomiky loni klesl o 1,7 procentního bodu na 30,5 procenta.

„Od roku začátku roku 2014, kdy podíl státního dluhu na HDP dosahoval 41,1 procenta, klesla zadluženost již o 10,5 procentního bodu, což nadále řadí ČR mezi jedny z nejméně zadlužených států Evropské unie,” uvedl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Tři mezinárodní ratingové agentury, konkrétně Fitch Ratings, JCR a R loni zvýšily své ratingové hodnocení závazků Česka a agentura Moody’s v rámci potvrzení ratingu vylepšila výhled ze stabilního na pozitivní.

Státní dluh
Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

O státní dluhopisy měli loni podle ministerstva investoři velký zájem, emise střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů dosáhla rekordní výše 259,2 miliardy korun, což je o 46 miliard víc než v předchozím roce.

Zájem byl hlavně o státní dluhopisy s relativně delší dobou do splatnosti, což dokládá i fakt, že téměř polovina vydaných střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů měla splatnost nad 10 let, dodalo ministerstvo.

Víc než 40 procent státních dluhopisů drží zahraniční investoři. Ministerstvo financí koncem roku začalo prodávat i nové dluhopisy určené občanům. V první emisi Dluhopisu Republiky, jejíž prodej probíhal od prosince do 18. ledna, si lidé objednali cenné papíry za 3,07 miliardy korun. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám