Hlavní obsah

Tři restaurace špatně označily původ hovězího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla tři restaurace, kde majitel uváděl jiný původ hovězího. O rizikové polské maso ale nešlo. Dvakrát bylo „argentinské” hovězí z Brazílie, jednou „jihoamerické” z Nizozemska.

Foto: Matej Leskovsek, Reuters

Zákazník vybírá maso v polské Gdyni

Článek

Maso původem z Brazílie vydávala za argentinskou roštěnou restaurace Mexita v Hradci Králové. Podobného pochybení se dopustila také pizzerie Ciao-Ciao v Děčíně. National Restaurant v Mariánských Lázních podle SZPI sliboval carpaccio z jihoamerické hovězí svíčkové, přitom podle deklarace na obalu šlo o maso původem z Nizozemska.

„V celkem 48 případech nebyli provozovatelé v průběhu kontroly schopni předložit nabývací doklady k použitým surovinám a byli vyzváni k jejich dodatečnému předložení. Z následně dodaných nabývacích dokladů bude dále možné posoudit pravdivost informací o původu hovězího masa deklarovaných v nabídce pro spotřebitele a výčet nevyhovujících zjištění tak nemusí být konečný,” uvedl mluvčí inspekce Radoslav Pospíchal.

Ve dvou provozovnách bylo skladované maso na místě vyhodnoceno jako nevhodné k lidské spotřebě, šlo o maso s prošlým datem použitelnosti nebo zkažené maso a inspektoři nařídili zákaz jeho uvádění do oběhu. S kontrolovanými osobami bude zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

SZPI se na kontroly původu masa intenzivněji zaměřila po propuknutí kauzy s nevyhovujícím hovězím polským masem. K pondělí provedla přes 1100 kontrol.

Kontroly v Praze

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) minulý týden hovořil o tom, že některé luxusnější restaurace vydávají polské maso za argentinské hovězí. Druhý den ale tvrdil, že šlo o nepochopení jeho slov a úřady možná pochybení prošetřují. [celá zpráva]

Na kontroly původu masa v restauracích se minulý týden vydali také pražští hygienici. V pátek informovali o výsledcích kontrol prvních čtyř restaurací specializovaných na hovězí.

Ve všech případech disponovalo maso řádným značením včetně příslušných dodacích listů. Dvě restaurace původ masa na jídelních lístcích neuváděly. Další dvě původ masa na jídelníčku uvedly, nicméně jedna z nich měla na etiketě výrobku uveden jako zemi původu masa jiný jihoamerický stát než ten, který uváděla na tištěném jídelním lístku přímo v restauraci, a také na menu zveřejněném na webových stránkách podniku.

Jednou pražští hygienici v restauraci zjistili řádně značené hovězí maso původem z Polska, předloženy byly i dodací listy. Přesto, v rámci předběžné opatrnosti, předali toto zjištění na vědomí Státní veterinární správě ČR a Městské veterinární správě v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám