Hlavní obsah

Kvůli emisní aféře obvinili v USA čtyři bývalé manažery Audi

Velká porota ve Spojených státech vznesla obvinění vůči čtyřem bývalým manažerům německé automobilky Audi v rámci vyšetřování skandálu kolem falšování testů emisí naftových vozů. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na soudní dokumenty. Upozornila, že v souvislosti s touto aférou tak již bylo ve Spojených státech obviněno 13 lidí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Audi je součástí německého automobilového koncernu Volkswagen. Ten v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku.

Obvinění manažeři Richard Bauder, Axel Eiser, Stefan Knirsch a Carsten Nagel pracovali v divizi Audi pro vývoj motorů v Německu. Mluvčí amerického ministerstva spravedlnosti upozornil, že ani jeden z obviněných není ve vazbě. Podle mluvčího se předpokládá, že všichni čtyři obvinění se nyní nacházejí v Německu.

Čtveřice manažerů je obviněna z konspirace s cílem vyhnout se plnění emisních předpisů pro automobily s třílitrovými naftovými motory. Manažeři podle obvinění zjistili, že těmto předpisům nejsou schopni vyhovět, takže společně s dalšími osobami vytvořili software pro falšování testů emisí, napsala agentura AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám