Hlavní obsah

Výrobce Elton vyhrál spor o autorství loga hodinek Prim

Právo, Ludmila Žlábková
Aktualizováno

Dědicům výtvarníka Jiřího Rathouského se nepodařilo prokázat, že jejich předek je autorem loga hodinek Prim a značky Elton. Po více než dvou letech dokazování o tom ve čtvrtek rozhodl Krajský soud v Hradci Králové. Spor o autorství tak vyhrál výrobce náramkových hodinek společnost Elton hodinářská z Nového Města nad Metují. Rozhodnutí soudu není pravomocné. Obě strany sporu mohou podat odvolání k pražskému vrchnímu soudu.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud kvůli logu značky PrimVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Pře o obchodní značku mezi firmami Elton hodinářská a vedlejším účastníkem na straně žalobců MPM-Quality Frýdku-Místku, které obě vyrábějí hodinky značky Prim, trvá už od 90. let. V současné době běží u soudů a dalších institucí přes 20 různých řízení mezi oběma společnostmi.

Meritem sporu, který řešil hradecký soud, je otázka, zda je výtvarník Jiří Rathouský autorem log Prim a Elton. Zatímco Elton odkazuje na šedesátiletou historii firmy, její oponent, společnost MPM-Quality, měla ochrannou známku koupit od zkrachovalé Chronotechny Šternberk.

Foto: Elton hodinářská

Logo Prim, o které se vedl spor

Podle Eltonu je autorem loga bývalý typograf Josef Žid (91). Vytvořit je měl v roce 1968. Naopak žalující strana tvrdí, že Josef Žid jako zaměstnanec firmy v roce 1968 pouze technicky rozkreslil návrh Jiřího Rathouského.

Znalec se přiklonil na stranu firmy Elton

Jako důkaz svých slov předložili právní zástupci žalobce listinu z prosince 1968, v níž je zmínka o tom, že logo vytvořil Rathouský. Soud nechal dokument prohlédnout znalcem.

„Jiný důkaz výtvarníka s logem nespojuje, proto soud posudku na tuto listinu přiřkl velkou důležitost,“ uvedl v průběhu hlavního líčení soudce Jan Fifka.

Soudní znalec se v tomto svém posudku přiklonil na stranu společnosti Elton hodinářská, podle které jde o padělek. Dokládá to skutečnost, že tento dokument údajně z roku 1968 byl napsán na psacím stroji značky Consul, vyráběným až v 70. letech.

Foto: Profimedia.cz

Hodinky Prim

Znalec Pavel Kokiš tak usuzuje podle typů písma na psacím stroji. Ta byla užívána v letech 1973 až 1974. Výrobce psacích strojů totiž každé dva roky měnil řezy liter tak, aby právě mohla být umožněna datace dokumentů.

Podle advokáta MPM-Quality Milana Kyjovského je možné, že jde o opis původního originálu. Tomu by podle něho mohlo napovídat, že jde o listinu na průklepovém papíru, jež není podepsaná. Rozhodně to podle něho není padělek.

Důkazní břemeno je na straně žalobců

„V tomto typu sporů, tedy ve sporu o autorská práva, je důkazní břemeno na straně žalobců. A těm se nepodařilo prokázat, že autorem log je Jiří Rathouský. Čímž soud vůbec nezpochybňuje odbornou erudici tohoto autora,“ uvedl soudce Jan Fifka.

Jen podpůrným argumentem k rozhodnutí soudu byla i skutečnost, že nebylo doloženo, že by mezi Rathouským a tehdejším národním podnikem byla podepsána jakákoliv smlouva.

Navíc výtvarník od roku 1968 do své smrti v roce 2003 neuplatňoval v tomto směru žádná svá práva. V neposlední řadě neexistuje žádné spojení mezi Rathouským a logem Prim v odborné výtvarné literatuře.

Reklama

Výběr článků

Načítám