Hlavní obsah

Krachující americký Sears se 125letou tradicí dostane šanci. Ve hře je 45 tisíc míst

Síť obchodních domů Sears, která má v USA víc než stoletou tradici, zatím odvrátila likvidaci. Předseda správní rady Sears Eddie Lampert zvítězil v aukci na převzetí tohoto podniku, což firmě umožní pokračovat v provozu. Lampert za společnost nabídl zhruba 5,2 miliardy dolarů (116,5 miliardy korun), informovala agentura Reuters.

Foto: Mike Segar, Reuters

Některé z obchodů Sears už zavřely

Článek

Lampertův návrh má zachovat v provozu 425 obchodů ve Spojených státech a zachrání až 45 tisíc pracovních míst. Transakci nicméně ještě musí schválit konkurzní soud.

Sears byl v říjnu loňského roku nucen požádat o soudní ochranu před věřiteli. Firma, která vznikla před více než 125 lety, se již delší dobu potýkala se ztrátami a nebyla schopna splácet dluhy. Část obchodů od té doby provoz přerušila, v jiných pokračoval.

Foto: Gregory Bull, ČTK/AP

Edward Lampert

Společnost Sears v době největšího vrcholu prodávala vše od hraček až po automobilové součástky prostřednictvím objednávek poštou. Byla i důležitým nájemníkem v každém velkém obchodním centru v USA. Do problémů se dostala po nástupu konkurentů jako je Amazon či Walmart.

Podle některých analytiků byli na vině vlastníci firmy, kteří ji silně zadlužili a dost neinvestovali do modernizace provozu. Huffington Post mezi hlavními viníky jmenoval právě Edwarda Lamperta, někdejšího šéfa akvizic Goldman Sachs. [celá zpráva]

Lampert byl před říjnovým vyhlášením bankrotu společnosti Sears jejím největším věřitelem i akcionářem. V roce 2005 firmu spojil s diskontním řetězcem Kmart.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám