Hlavní obsah

Muskova Tesla už hledá zaměstnance pro pobočku v Česku

Novinky, bož
Aktualizováno

Americký výrobce elektromobilů Tesla založil pobočku v Česku. Tesla to v tichosti udělala již na konci loňského roku. V úterý na to upozornil deník E15. Záměry společnosti jsou v tuto chvíli nejasné. Je možné, že začne své vozy v budoucnu prodávat přímo v Česku. Spekuluje se také, že by zde mohla zahájit výrobu. Na webu už společnost pro pobočku hledá zaměstnance.

Foto: Tesla 2x

Gigafactory firmy Tesla v americké Nevadě

Článek

Generálním ředitelem Tesly stále zůstává její kontroverzní zakladatel Elon Musk, který se nedávno musel vzdát funkce šéfa správní rady.

Americká společnost podle dokumentů zveřejněných ve sbírce založila pobočku v Praze, jde o dceru evropské Tesly sídlící v Nizozemsku.

Na svém webu už Tesla pro pražskou pobočku hledá zaměstnance, mimo jiné servisní techniky. V tuto chvíli nemá v Česku oficiální obchodní zastoupení a majitelé dovážených elektromobilů musí využívat servisu v Rakousku.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Zakladatel automobilky Tesla Elon Musk.

Automobilka se k plánovaným aktivitám v tuzemsku nevyjádřila.

Vznikne v Česku evropská Gigafactory?

Podle odborníků oslovených deníkem je možné, že by Tesla chtěla v Česku otevřít výrobní kapacitu, nejen vzhledem k relativně levné pracovní síle. Deník cituje například experta na automobilový průmysl Radka Drába.

Foto: Mike Blake, Reuters

Autosalón Tesly v Kalifornii

Musk již před dvěma lety při návštěvě Německa předestřel plány na otevření továrny Gigafactory 2 v Evropě. Uvedl, že továrna bude vyrábět jak baterie, tak elektromobily.

Server The Space Invader následně přišel s informací, že by továrna mohla vzniknout v Česku, severně od Prahy. Lokalita by byla vhodná především kvůli vysokým zásobám lithia v Krušných horách v okolí Cínovce a Dubí. Lithium je základní složkou baterií pro elektromobily.

Název Gigafactory 2 mezitím dostala druhá továrna v USA a Gigafactory 3 se jmenuje čínská továrna. O plánované továrně v Evropě se zatím hovoří jednoduše jako o evropské Gigafactory. K červnu 2018 se hovořilo o tom, že by mohla vzniknout v Německu, ale definitivní rozhodnutí stále nepadlo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám