Hlavní obsah

Rozpočtová nouze USA je nejdelší v historii, lidé nedostali výplaty

Současná rozpočtová nouze americké vlády vstoupila v sobotu do svého 22. dne. Překonala tak rekord z přelomu let 1995-1996, kdy byl kabinet prezidenta Billa Clintona bez peněz 21 dnů.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Bar ve Washingtonu. Happy hour platí pro federální zaměstnance celý den, stojí na ceduli.

Článek

Nynější krizi vyvolal spor o stavbu hraniční zdi či plotu na jihu USA za 5,7 miliardy dolarů (téměř 130 miliard korun), které Kongres částečně ovládaný opozičními demokraty odmítá prezidentu Donaldu Trumpovi dát.

Současný "shutdown" trvá od loňského 22. prosince, kdy americké federální úřady začaly fungovat v omezeném režimu. Zastavilo se financování zhruba čtvrtiny vládních úřadů USA, včetně ministerstva zahraničí, spravedlnosti nebo vnitřní bezpečnosti. Zavřené jsou státem provozovaná muzea a národní parky fungují bez personálu a za finanční pomoci dárců a jednotlivých států.

Na 800 tisíc amerických státních úředníků v pátek kvůli politickým třenicím o rozpočet poprvé nedostalo výplatu. Na Twitteru se začaly objevovat fotografie výplatnic s jasně vyznačenou nulou. [celá zpráva]

Vybudování zdi na hranici s Mexikem bylo centrálním bodem Trumpovy kampaně před prezidentskými volbami v roce 2016.

Situace, kdy se federální americká vláda musí obejít bez značné části financí a funguje v nouzovém režimu, ale nenastala poprvé. Od roku 1976, kdy byl schválen současný model, nouzový režim kvůli sporům o rozpočet zažily USA celkem 22krát, z toho desetkrát situace dospěla až k tomu, že státní zaměstnanci museli zůstat doma či pracovat "zdarma".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám