Hlavní obsah

Inflace nad cílem ČNB, brambory zdražily o 42 procent

Novinky, bož
Aktualizováno

Spotřebitelské ceny v Česku v loni v průměru stouply o 2,1 procenta. Inflační cíl České národní banky (ČNB) jsou přitom dvě procenta. Vyplývá to z údajů, jež ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V prosinci ceny vzrostly meziročně o dvě procenta. Brambory byly oproti loňskému prosinci skoro o 42 procent dražší, vajíčka o 28 procent zlevnila.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná míra inflace v ČR

Článek

Meziměsíční inflace v prosinci činila 0,1 procenta.

„Průměrná míra inflace za rok 2018 byla 2,1 procenta. Šlo o třetí nejvyšší hodnotu za posledních 10 let. Vyšší byla pouze v roce 2012, a to 3,3 procenta, a v roce 2017, kdy činila 2,5 procenta,“ shrnula vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Inflace v Česku

„Největší podíl na růstu cen v roce 2018 měly ceny bydlení, dále ceny potravin, alkoholických nápojů, tabáku a ceny v dopravě,“ dodala Šedivá.

Ceny potravin vzrostly v prosinci meziročně o 14,8 procenta, zatímco v listopadu to bylo o 10,5 procenta. Nejprudčeji stouply ceny brambor – o 41,7 procenta. V listopadu to přitom bylo jen o 19 procent.

I v letošním roce bude pokračovat rychlé zvyšování mezd
Viktor Zeisel, Komerční banka

Ceny nájemného se meziročně zvýšily o 3,3 procenta, vodného o 1,8 procenta, stočného o 1,3 procenta a elektřiny o 5,6 procenta. Ceny pojištění poskočily o 6,4 procenta a finančních služeb o 45,3 procenta.

Naopak meziročně zlevnila vejce o 27,8 procenta, klesla i cena cukru o 31 procent a polotučného mléka o 6,9 procenta. Oblečení bylo oproti loňskému prosinci o 2,7 procenta levnější.

Rostoucí mzdy poženou inflaci nahoru

Hlavní ekonom Komerční banky Viktor Zeisel od inflace očekává od ledna „výrazný sprint”. „Na začátku roku totiž dojde ke změně ceníku distributorů elektřiny. Ti na letošní rok bohužel nakoupili na burze elektřinu mnohem dráž než na loňský rok,” uvedl.

„I v letošním roce bude pokračovat rychlé zvyšování mezd. Podnikům tak porostou náklady. Část rostoucích nákladů pravděpodobně podnikatelé znovu vezmou na sebe, nicméně velkou část polštáře, který v ziskových maržích měli, již spotřebovali. Zbytek budou muset promítnout do cen,” dodal.

Vzhledem k nízké statistické základně a zmíněným faktorům by se inflace v prvním čtvrtletí měla dostat nad 2,5 procenta,” uzavřel Zeisel s tím, že tento trend nutně vyvolá reakci České národní banky.

Reklama

Výběr článků

Načítám